eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor

Már megint bántják a magyart

Kimondták: a magyar nyelv az egyik legnehezebb a világon.

Öt nehézségi kategóriába sorolja a világ nyelveit az amerikai kormány külföldi ügyekkel kapcsolatos képzéseit végző legnagyobb beszállítója, a Foreign Service Insitute (FSI).

Az osztályozás nem tudományos, hanem kifejezetten pragmatikus szempontok alapján történik: az intézet, amely többek között a külföldi országokba delegált amerikai diplomaták nyelvi képzését végzi, egyszerűen csak azt veszi figyelembe, hogy mennyi idejükbe kerül amerikai tanítványainak megtanulni egy-egy idegen nyelvet - írja a Qubit.

Az 1. kategóriába az FSI egyrészt az északi germán (skandináv) nyelveket sorolja – ide tartozik a dán, a norvég és a svéd –; illetve az újlatin nyelvek, mint a francia, az olasz, a spanyol és a portugál. Ezeket egy amerikai anyanyelvű tanuló az FSI szerint nagyjából fél év alatt, 23-24 hetes, illetve 575-600 órányi tanulással el tudja sajátítani.

A 2. kategóriás nyelvek közé került a német, amit 30 hétig, illetve 750 óráig kell tanulási egy amerikainak. A 3. kategórába tartozik a maláj, indonéz és a szuahéli 36 héttel.

A 4. kategóriába 42 nyelvet sorol az FSI, az albántól a törökön át a zulu nyelvig – ezeket 44 hétig, nettó 1100 órán át kell tanulni ahhoz, hogy az ember elmondhassa magáról, beszéli őket. Ide tartoznak a szláv nyelvek, mint az orosz, a szerb, a szlovák vagy a szlovén, illetve az olyan egzotikumok, mint a khmer, a tagalog vagy az örmény. A negyedik kategóriában elkülönítettek 6 olyan nyelvet, melyet egy évig is tanulniuk kell az amerikainak, hogy azt mondják, hogy beszélnek rajta. Ebbe a kategóriába tartozik a magyar nyelv is a az észt, a finn, a grúz, a mongol, és a vietnami is.

Az 5. kategóriába tartoznak a legnehezebb nyelvek, amelyeket akár két évig is tanulni kell, ebbe a kategóriába tartozik az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×