Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csodás aranykincset fedeztek fel, a tudósok is meglepődtek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 12. századból való arany- és ezüstkincseket fedeztek fel a régészek az északkelet-franciaországi clunyi apátságnál folytatott ásatási munkálatok során.

Az értékes leletre még szeptemberben bukkantak a régészek, ám csak most, két hónappal később hozták nyilvánosságra, hogy több mint 2200 ezüst pénzérmét, 21 aranydénárt, egy arany pecsétgyűrűt, egy összehajtogatott aranylemezt és egy apró arany tárgyat találtak – írta a Librarius a CNRS francia kutatóközpont honlapja alapján.

A cluny apátság eredeti épületegyüttesének, elsősorban a hajdani betegszobának a nyomai után kutattak a Lyoni Egyetem szakemberei, amikor a felső talaj eltávolításakor váratlanul észrevettek egy pénzérmét. Leállították az ásógépet és kézzel folytatták a munkát.

Több mint 2200 ezüst pénzérmét találtak, amelyek többségét az apátság bocsátotta forgalomba a 12. század első felében. Egészen mostanáig a legnagyobb ilyen típusú felfedezések is csak mindössze néhány tucatnyi ilyen érmét rejtettek.

A lelet legkülönlegesebb darabjai egy bőrdarabba voltak becsomagolva. Ezek közé tartozik az a 21 aranydénár, amelyet 1121 és 1131 között vertek Spanyolországnak és Marokkónak az Almorávidák (berber eredetű középkori muszlim uralkodódinasztia) uralta területein.

A régészek szerint talán a rend egyik tagja – például a kolostor élelmiszerre szánt pénzéért felelős szerzetes – áshatta el a kincset megtakarításként.