eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Űrkörülmények Magyarországon

Űrkörülmények Magyarországon

Mágneses Nulltér Laboratórium alapkövét tették le Fertőbozon. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont által elnyert 435 millió forintos uniós pályázatnak köszönhetően egyebek mellett űrtechnikai és idegtudományi kutatásokat segíthet az új laboratórium.

Olyan teret szeretnének kialakítani, amelyben – mágneses szempontból – hasonló körülmények uralkodnak, mint az űrben – mondta az InfoRádiónak Szarka László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A Mágneses Nulltér Laboratóriumban tehát közel nulla lesz a térerősség.

Különböző anyag- és idegtudományi vizsgálatokra is sor kerül majd a megépülő laboratóriumban, így új anyagok létrehozásában és az agykutatás területén is jelentős eredményeket várnak. Nemzetközi pályázatok elnyerését és – külföldi tudósokkal és cégekkel történő – széleskörű együttműködéseket is remélnek az új intézmény létrehozásával – tette hozzá a főigazgató.

Az alapkőletételen kívül az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium alapításának hatvanadik évfordulóját is ünneplik most Fertőbozon. A legnagyobb földtudományi projekt az 1957-58-as nemzetközi geofizikai év volt, mely hatalmas nemzetközi együttműködést eredményezett – hangsúlyozta Szarka László. A közös munka hozzájárult a földfelszín, az óceánok és a légkör pontosabb megismeréséhez, azóta mérik a légkör szén-dioxid tartalmát, de ennek köszönhető az első műhold elkészítése is. A program keretében hozták létre Fertőboz és Nagycenk között az akadémiai obszervatóriumot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×