eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Érthetővé teszik a tudományt a Magyar Tudomány Ünnepén

Érthetővé teszik a tudományt a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudományos Akadémia a világ tudományos élvonalának eredményeit, a magyar kutatók által feltárt tényeket kínálja mindenki számára a Magyar Tudomány Ünnepén. A november 3-a és november 30-a között látogatható előadásokról és az esemény küldetéséről Lovász László, az MTA elnöke beszélt az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinjában.

Annyiféle hírcsatorna van, hogy ha valaki elkezdi böngészni ezeket, napokig haladhat egyik áltudományt támogató lapról a másikra – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, hozzátéve, ez csupán annyit jelent, hogy az áltudományban hívőknek nagy közössége van.

„A tudomány állandóan fejlődik, ami állandó bonyolultsággal jár, ezért

egyre nehezebb megérteni, hogy mit mond egy tudományos eredmény, mi tekinthető hitelesnek.”

Lovász László hangsúlyozta, amit nem értünk, attól félünk. Hozzátette, ez ellen csak úgy lehet küzdeni, ha a tudósok közérthetően magyarázzák el a jelenségeket.

A Magyar Tudomány Ünnepének kiemelt előadása az orvosi diagnosztikával, genomikával foglalkozik, de lesz szó Arany János örökségéről, az emberi nyelv lehetséges felfogásairól, a tudomány és a vallás kapcsolatáról, valamint kiberbiztonságról is – mondta az akadémia elnöke. Lovász László kiemelte, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban a modern csillagászatról és a jövőjéről, az Ökológiai Kutatóközpontban az ember terjeszkedéséről és a hozzájuk alkalmazkodó állatfajokról lesz szó.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpontban Nagyvárad, Szent László városának történetéről lehet többet megtudni. Sok ökológiával, természetvédelemmel kapcsolatos előadás lesz, ahogy Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenekutatásáról is többet meg lehet tudni - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×