eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Már most milliók életét károsítja a változás

Már most milliók életét károsítja a változás

Máris jelentős hatásai vannak a klímaváltozásnak az emberiség egészségére - állapították meg az Egészségügyi Világszervezet és a világ 26 kutatóintézetének és egyetemének szakemberei a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A klímavédelmi intézkedéseket sokkal intenzívebbé kell tenni, hogy elkerülhető legyen a világszintű egészségügyi vészhelyzet - vélik a szakemberek.

A kutatók kimutatták, hogy hogy 2000 és 2016 között világszerte 46 százalékkal nőtt az időjárás előidézte természeti csapások száma.

Mintegy 125 millió 65 év feletti ember szenvedett például a hőségektől, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak például a szív- és érrendszerben. 2050-ig azon emberek száma, akik közvetlenül a hőségek következményeiben szenvednek, elérheti az egymilliárdot is - figyelmeztetnek a veszélyre a tanulmány szerzői.

Ugyanezen idő alatt a növekvő hőmérséklet hatására főleg a vidéki térségekben a fizikai aktivitást végző emberek produktivitása 5,3 százalékkal csökkenhet. A szélsőséges időjáráshoz köthető gazdasági veszteségek 2016-ban elérték a 129 milliárd dollárt.

Terjednek a fertőző betegségek, növekszik például a dengue-láz elterjedési területe, mivel a betegség kórokozóját hordozó szúnyogok egyre nagyobb régiókban előfordulnak. Minden évtizedben megkétszereződik a fertőzöttek száma, amely ma már eléri a százmilliót - a trópusi láz a világszerte leggyorsabban terjedő betegség.

Az klímaváltozás káros hatásai következtében az alutápláltság 30 ázsiai és afrikai országban 1990 óta 398 millióról 422 millióra nőtt. Az átlaghőmérséklet minden egy Celsius-fokos emelkedése hat százalékkal csökkenti a gabonatermést és 10 százalékkal a rizstermést - írják a kutatók.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy csak a szén égetéséből fakadó légszennyezés következtében évente legalább 800 ezren vesztik életüket.

A drámai tények ellenére is akad, ami reményre adhat okot. A világ több országa is előkészületeket tesz a szénenergia leváltására és egyre nagyobb mértékben alkalmaznak megújuló energiákat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×