eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
Rejtélyes veszély: radioaktív szennyeződés ért Európa fölé

Rejtélyes veszély: radioaktív szennyeződés ért Európa fölé

Enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta német meteorológusok Európa fölött.

Először osztrák, majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Azt találták, hogy

a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának a mennyisége

- írja az Index.

A frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre. Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre rejtély. 

A béta-sugárzó 106-os ruténium  felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idő kell ahhoz, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során.

Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást. A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyén az október első napjaiban vett mintákból a szükséges pár napos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.

Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért mennyiség, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért, amiből arra lehet következtetni, hogy közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz.

A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot,

az egészségre ártalmas határértékektől óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részéről volt csak szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×