Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rejtélyes veszély: radioaktív szennyeződés ért Európa fölé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta német meteorológusok Európa fölött.

Először osztrák, majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Azt találták, hogy

a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának a mennyisége

- írja az Index.

A frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre. Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre rejtély. 

A béta-sugárzó 106-os ruténium  felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idő kell ahhoz, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során.

Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást. A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyén az október első napjaiban vett mintákból a szükséges pár napos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.

Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért mennyiség, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért, amiből arra lehet következtetni, hogy közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz.

A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot,

az egészségre ártalmas határértékektől óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részéről volt csak szó.