Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyben az élősködők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állati élősködők (paraziták) egyharmada kihalhat 2070-re a klímaváltozás miatt - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány szerint a különböző élősködők csoportja, például a galandféreg, az orsógiliszta, a kullancs, a tetű, a bolha és más élőlények fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában annak ellenére, hogy betegségeket okozhatnak és terjeszthetnek az emberek, a haszonállatok és más élőlények között.

Hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a klíma változásai a parazitafajokra, a kutatók a múzeumok gyűjteményeit kezdték átvizsgálni, elemezve az élőlények földrajzi eloszlását és megjósolva a változásokat.

Nyolc ország 17 kutatója töltött éveket több tízezer parazitafaj pontos földrajzi előfordulásának kinyomozásával, az adatbázist a lehető legtöbb helyen GPS-adatokkal egészítették ki.

Klíma-előrejelzések használatával becsülték meg, hogyan hatnak 457 élősködőfajra az éghajlat változásának különböző verziói.

Az elemzésből kiderült, hogy

a paraziták sokkal veszélyeztetettebbek, mint a gazdaállatok, amelyeken élősködnek.

A legkatasztrofálisabb modell szerint a világ parazitáinak több mint egyharmada eltűnhet 2070-re. A legoptimistább modell szerint 10 százalékuk hal ki.

"A klímaváltozás a biodiverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni" - véli Nyeema Harris, Michigani Egyetem kutatója.

A szakértők szerint figyelembe véve az ökoszisztémában játszott szerepüket, a parazitákat is be kell venni a védelemre szoruló fajok körébe.