Drámai erejű fotó: így megy tönkre bizonyos sportolók agya

InfoRádió
2017. szeptember 8. 05:40
Nem újdonság, hogy az amerikai futball, illetve a nagy erejű ütközések nem tesznek jót a játékosok agyának, egy nemrég megjelent tanulmány bebizonyította, a gyakori fejsérülést szenvedő sportolók többsége idegrendszeri degeneratív betegségben szenved.

Kapcsolatot mutatott ki az agy degeneratív elváltozásai és a fejet ért, ismétlődő ütések között - írta az amerikai orvosszövetség folyóirata, a Journal of the American Medical Association. A 2017. július 25-én közölt tanulmányból kiderül: a kutatás 202 volt amerikaifutball-játékos majdnem mindegyikénél ütésekre visszavezethető agysorvadást mutatott ki.

A képen fent balra és jobbra egy egészséges emberi agy metszete, alul pedig a negyedik stádiumú krónikus traumatikus enkefalopátiában (CTE) szenvedő Greg Ploetznek, a Texasi Egyetem egykori amerikaifutball-játékosának sorvadt agyveleje látható.

A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, ami elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti. A kutatók szerint a betegséget egy fehérje kóros formájának felhalmozódása okozza, ami az agysejtek pusztulásához, emlékezetvesztéshez, zavarodottsághoz, gyengülő ítélőképességhez, depresszióhoz, öngyilkossági hajlamhoz, és akár demenciához is vezethet.