eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Új módszer - nem lehet többé elbújni a hatóságok elől?

Új módszer - nem lehet többé elbújni a hatóságok elől?

A mesterséges intelligencia (MI) nemcsak könnyebbé teszi életünket a hétköznapi szolgáltatásokba beépülve, de eddig fel nem fedezett, példa nélküli lehetőségeket is nyit meg az emberek megfigyelésére és azonosítására.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint megvan lehetőség arra, hogy a jövőben a fejlett arcelemző szoftverek már azokat az egyéneket is azonosítani tudják, akik sapkával, szemüveggel, sállal takarják el arcukat - írta a 24.hu.

A Computer Vision Conference workshopon is feltűnő, és az ImportAI hírlevélben is említett tanulmány szerint a módszer elméletileg lehetséges, de még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy megbízható pontossággal működjön a gyakorlatban.

A Cambridge Egyetem és az indiai Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói egy mélytanulásos (deep learning) algoritmust használtak (olyanfajta MI, ami hatalmas mennyiségű adathalmaz alapján fedez fel mintákat és összefüggéseket), hogy specifikus pontokat találjanak az alanyok arcán, és elemezzék a köztük lévő távolságot.

algoritmus 14 pontot jelöl ki a személy arcán, majd a pontok közti távolság alapján keresi meg az adatbázisában lévő, kendőzetlen arcokat tartalmazó fotók közül azt, akire a legjobban hasonlíthat.

A program 56 százalékos pontossággal működött, a szemüvegeseknél pedig 43 százalékosan.

Ez azt mutatja, hogy érdemes komolyan venni az elképzelést, főleg ha hozzávesszük, hogy egy ember nemcsak az arca, hanem más személyes jellegzetességei, így például a járása alapján is azonosítható. Ráadásul erre is vannak már mélytanulásos algoritmusok.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×