eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Áttörés a rákgyógyításban, de 120 millióba kerül egy kezelés

Áttörés a rákgyógyításban, de 120 millióba kerül egy kezelés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) engedélyezte a leukémiás gyerekek és fiatalok génmódosítással történő kezelését. Az új módszertől nagy áttörést várnak nem csak a leukémia, de más, rosszindulatú rákos megbetegedések kezelésében is.

Az eljárás lényege, hogy

genetikailag módosítják a páciens sejtjeit,

hogy azok aktívan vegyék fel a küzdelmet a beteg sejtekkel, gyakorlatilag úgy programozzák a betegek egyes sejtjeit, hogy azok könnyebben felismerjék a betegséget és az immunrendszer erősítésén keresztül lépjenek fel a rákos sejtekkel szemben - írja a Portfolio.

Az új kezeléssel kapcsolatban azonban sok még a kérdőjel,

a terápia ugyanis 475 ezer dollárba (122 millió forint) kerül,

egyelőre nem egyértelmű, ki finanszírozza a kezeléseket, és az sem, hogy első körben kik kaphatják meg. A speciális kezelések magas költségei már korábban is heves vitát váltottak ki az Egyesült Államokban, a Gilead Science 84 ezer dolláros hepatitis C-kezelése már 2013-ban kiverte a biztosítékot, de vannak olyan új rákterápiák, amelyek éves szinten 150 ezer dollárba kerülnek páciensenként, de a Novartis terápiájának közel fél millió dolláros költsége új szintet jelent. 

Az új készítményt elsősorban gyerekek és fiatalok kaphatják meg,

akik még nem töltötték be a 25. életévüket, és nem reagálnak a hagyományos kezelésekre, a terápiát csak akut B-sejtes limfoid leukémiás betegek kezeléséhez engedélyezték. Az Egyesült Államokban évente közel 3100 20 évnél fiatalabb beteget diagnosztizálnak az adott betegséggel. Évente 600 páciens kaphatja meg a kezelést, első körben öt gyógyászati központot hoznak létre, év végén pedig már 35 helyen lesz elérhető - szigorú orvosi felügyelet mellett - a terápia. Az eljárást egyelőre az Egyesült Államokban engedélyezték, de a Novartis hamarosan kezdeményezni fogja az európai jóváhagyást is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×