Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó

Infostart
2017. augusztus 27. 08:00
Szeptember elsején a Földet övező aszteroidák egyik legnagyobbika, a Florence kisbolygó halad el a Föld mellett - mondta az InfoRádióban Kereszturi Ákos csillagász. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa hozzátette, október 12-én pedig egy 40 méter átmérőjű aszteroida közelíti meg mindössze 44 ezer kilométer távolságra a bolygónkat.

A viszonylag nagy, 4,5 kilométer átmérőjű kisbolygó az egyik legnagyobb a Föld közelében mozgó égitestek közül – mondta el Kereszturi Ákos csillagász. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa hozzátette,

nagyon messze, hétmillió kilométerre megy el tőlünk,

ez tizennyolcszor messzebb van, mint a Hold.

„Kozmikus léptékben meg időtávlatokban tekintve ez lesz az egyik legnagyobb közelítése. A mozgása elég pontosan ismert, ez alapján tudható, hogy néhány emberöltőn belül nem kerül a Föld veszélyes közelségébe.”

A jelenség jó lehetőséget ad a viszonylag ritkán használt, radaros kisbolygóméréseknek, feltehetőleg akár 10-20 méteres részletekhez is hozzájuthatnak a szakemberek – mondta Kereszturi Ákos.

„A kisbolygó felszínét borító törmeléktakaró jellegéről lesz ismeretünk. Ez azért fontos, mert ha a jövőben űrszondát küldünk bármilyen kisbolygóhoz vagy megpróbáljuk megváltoztatni a mozgását, a felszínnel lépünk kapcsolatba, ezért pontosan kell ismerni, milyen szerkezetű, anyagú, mechanikailag milyen viselkedésű a törmeléktakaró.”

Az október 12-én érkező, 2012 TC4 jelű aszteroidáról a csillagász azt mondta:

jóval közelebb halad majd el a Föld mellett,

csak háromszor lesz közelebb, mint a Hold, de még így is biztonságos távolságban marad.

„Az jóval kisebb méretű égitest, mint a Florence kisbolygó, nagyjából 40 méter átmérőjű, akkora, mint egy jól megtermett háztömb. Kevésbé veszélyes, de ha eltalálná a Földet, okozna ugyan némi kárt, de akkora katasztrófát nem, mint egy kilométeres égitest.”

Kereszturi Ákos felidézte, hogy néhány éve Cseljaminszk fölött felrobbant egy húsz méter átmérőjű kisbolygó. A több kilométer magasban történt robbanás ereje a hirosimai atombombának hat-nyolcszorosa volt. Ennél jó párszor nagyobb ez az égitest, de még mindig elmarad az 1908-as eseménytől, amikor egy kétszer ekkora, 60-80 méter átmérőjű égitest semmisült meg a Föld légterében – mondta el az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

„A NASA egy olyan nemzetközi projektet indított, amivel azt igyekeznek tesztelni, hogy miként tudnak a különböző obszervatóriumok összehangoltan azonos kisbolygót megfigyelni egy rövid, gyors földközeli látogatás alkalmával.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bővebben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást