eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Piknikezzen és kívánjon az égbolt alatt!

Piknikezzen és kívánjon az égbolt alatt!

Szombat éjszaka lesz látható az évben a legtöbb hullócsillag. A Perseidák meteorraj okozta égi jelenségről Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára beszélt az InfoRádióban.

Augusztus 12-ről 13-ra virradóra, az éjszaka második felében érdemes az eget kémlelni, ekkor van magasan az az égi képzeletbeli pont, ahonnan – látszólag – a meteorok kisugároznak – mondta a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

„Minden meteorraj onnan kapja a nevét, amelyik csillagkép irányából – látszólag – érkezik, a Perseidák a Perseushoz kapcsolódnak. Az észlelhetőséget befolyásolja a holdfázis, utolsó negyed körüli fázisban lesz éppen. Ez azt jelenti, hogy csak a fényesebbeket fogjuk észrevenni, a halványabbak eltűnnek, elmosódnak az égi háttérben.”

Megfigyeléskor célszerű a minél teljesebb körkilátás biztosítása, le lehet feküdni a földre és néhány órán keresztül érdemes figyelni az egész égboltot, hogy hol bukkannak fel a hullócsillagok, népiesen: Szent Lőrinc könnyei – ajánlotta Mizser Attila.

„Egy óra alatt akár néhány tucat meteort is észre lehet venni. Azt szoktam mondani, ha egyet meglátnak, kívánjanak minél nagyobb állami támogatást a magyar csillagászatnak.”

A közösségi oldalakon érdemes körülnézni, sok helyen szerveznek hullócsillagnéző éjjelt. A szakember azt ajánlja, piknikezzünk az égbolt alatt Budapesten a Normafánál, a Hármashatárhegyen vagy a Margitszigeten.

„Magyarországon már három kitüntetett, csillagos égbolt park is van. Ezek a nemzeti parkokhoz kapcsolódnak, a Zselicben van ilyen, híresen sötét hely, Hortobágyon is és most már pár hónapja a Bükkben is létezik. Ez azonban most nem sokat segít, mert a Hold, mint fényszennyező forrás fönt lesz az égen. Ennek ellenére a jó kilátású helyekre érdemes kitelepülni és elmélyedni az égbolt szépségében.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×