eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A rákos sejtek ellenállási "trükkjeit" vizsgálják

A tumorsejteknél működik egyfajta mechanizmus, amellyel bizonyos csoportok rezisztenssé képesek válni a gyógyszerekkel szemben. Ezekből az ellenálló sejtekből később új daganat alakulhat ki. Szakács Gergely, a Tudományos Akadémia Lendület-ösztöndíjas kutatója laboratóriumi kísérleteiben azt tanulmányozza, hogy mitől alakul ki ez a rezisztencia, amelyet ha sikerülne megakadályozni, az nagyot lendítene a betegség elleni küzdelem sikerességén.

„A kutatásaink arra irányulnak, hogy megértsük, hogy milyen tényezők gátolják a gyógyszerek működését, azaz

a rákos sejtek ellenállásával foglalkozunk.”

Általános kórházi tapasztalat, hogy kemoterápiás szerek, gyógyszerek kezdetben hatékonynak mutatkoznak, de gyakran előfordul, hogy a rák visszatér és a betegség már nem reagál a gyógyszerekre, azaz a rákos sejtek rezisztenssé válnak – mondta a Magyar Tudományos Akadéma Lendület-ösztöndíjas kutatója. A kutatás módszertanáról Szakács Gergely elmondta, úgy próbálják modellezni a terápiarezisztencia-jelenséget, hogy rákos sejteket tenyésztenek, amelyekhez egyre nagyobb koncentrációban adják a kemoterápiás szereket.

„Ügyelünk arra, hogy ne pusztítsuk el rögtön az összes sejtet, adjunk lehetőséget a túlélésre. Aztán azt vizsgáljuk, hogy a túlélő sejtek miben különböznek a kezdetben érzékeny társaiktól.”

A rákos sejtek ellenállási trükkjeit vizsgálják

A laboratóriumi "miniszelekció" során a kutatócsoport

megpróbálja ellesni a rákos sejtek „trükkjeit”,

ahogy a különböző kemoterápiás szerek ellen védekeznek.

„Valószínűleg ilyen szelekció történik az emberi szervezetben: a terápia elpusztíthatja a rákos sejtek akár 99 százalékát is, de

a túlélő egy százalék képes újra felnőni

és benépesíteni azt a teret, amit a rák elfoglal. Ez a második vagy sokadik generáció ráadásul már ellenálló lehet a terápiával szemben.”

A kutatók azt próbálják megérteni, hogy a túlélő sejtek hogyan tudják kivédeni a terápia hatását.

A rákos sejtek ellenállási trükkjeit vizsgálják

Kulcs: személyre szabottság

„A rák sokféleképpen alakulhat ki és a különböző mechanizmusokra eltérő gyógyszerek lehetnek jók. A rezisztencia ugyan sokkal egységesebb jelenségeken alapul, itt is sokféle mechanizmus létezhet, ezért az ezekhez illesztett terápia nagyon fontos.”

A kutatócsoport által kifejlesztett gátlósejteket olyan betegeknek érdemes adni, akiknek a tumorsejtjei éppen azokkal a rezisztencia-mechanizmusokkal védekeznek.

A megelőzés azonban nem feltétlenül személyre szabott,

mert ha sikerülne a rezisztencia megjelenését kitolni vagy akár meg is előzni, akkor lehetne általános protokollt javasolni – hangsúlyozta Szakács Gergely.

A teljes beszélgetést meghallgathatják az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című tudományos magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×