eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fél európányi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon

Fél európányi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon

Óriási szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén, a kiterjedése akkora, hogy Magyarország 27-szer elférne rajta. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy 2050-re több lehet a szemét az óceánokban, mint a hal.

Charles Moore oceanográfus és hajóskapitány, az óceáni szemét problémájára évtizedek óta hívja fel a figyelmet, 1997-ben ő fedezte fel a nagy csendes-óceáni szemétszigetet is.

„Ezt az örökséget hagyjuk a jövő generációi számára. A világméretűvé nőtt eldobható társadalom nem fenntartható. Ugyanakkor nem tudunk minden műanyagot megőrizni vagy újrahasznosítani, el kell, hogy dobjuk őket. A piaci szabályozás sokat tehet, de nem képes helyrehozni az óceánok természetes rendjét, amit tönkretettünk.

A világ összes kincse sem elég, hogy összegyűjtsük a műanyagot és hogy újra helyrehozzuk az óceánt”

- fogalmazott az oceanográfus egy előadásában.

Most Charles Moore és csapata egy hat hónapos expedíción térképezte fel az új szemétszigetet, amelyet a Csendes-óceán déli részén hordtak össze az áramlatok, és amelynek a kiterjedése 2,5 millió négyzetkilométer.

Az új szemétsziget sajátossága, hogy a többitől eltérően itt apró, pár centis műanyaghordalék halmozódott fel egy nyugat-európányi területen.

„A hulladék jelentős része a világ óceánjainak bizonyos pontjain összegyűlik köszönhetően az óceánokban futó áramlatoknak. A Csendes-óceán északi térségeiben található a legnagyobb hulladéksziget. Ezt egy nagy örvényként kell elképzelni, amit körbefutnak az áramlatok, és Magyarország területének sokszorosát teszi ki a sok műanyaghulladék. Ez ugyan a műholdakról nem látszik, és annyira nem sűrű, hogy a hajók elakadnának benne, ám az óceánok mélyebb rétegeiben is találhatók műanyag-hulladékok. Ezt bizonyítja az, hogy az ámbrás cetek gyomrában is nagy mennyiségű műanyagot lehet találni.

A nagyon apró műanyag törmelékrészecskéket pedig felveszik a tengerekben élő szervezetek – kisebb rákok, medúzák –, amik azután a halak táplálékává válva akár a mi tányérunkon is megjelenhetnek”

- mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország projektfelelőse az óceáni szemétszigetek jelenségét az InfoRádióban.

Fél európányi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon

Éppen az újabb hatalmas szemétsziget felfedezésével egy időben publikálta a Kaliforniai és a Georgiai Egyetem, valamint a massachusettsi Óceánkutató Intézet összefoglaló tanulmányát, amelyben arra jutottak, hogy az 1950-es évek óta – amikor felpörgött a PVC ipari termelése –

8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, amiből 6300 millió tonnát szemétként már le is selejtezett.

A szemétbe került műanyaghulladék 12 százalékát elégetik, hozzájárulva ezzel a légszennyezéshez, 9 százalék lett csupán újrahasznosítva. 79 százaléka pedig szemétlerakókba került, és szennyezi a környezetet, például szemétszigeteket alkotva az óceánokon.

Az évről évre megtermelt hulladékmennyiség egytizede kerülhet a tengerekbe. Eközben a műanyag előállítása rohamosan nő, 2050-re elérheti a 12 milliárd tonnányi mennyiséget.

Az ENSZ júniusban megrendezett óceán- konferenciáján a tudósok már arra figyelmeztettek, hogy

az óceáni szemét össztömege 2050-re meghaladhatja az óceánokban élő halak össztömegét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×