Mozog Budapesten a föld

Infostart
2017. július 22. 13:51
Helsinkiben, az Európai Űrügynökség konferenciáján mutatták be magyar geofizikusok azt a módszert, amellyel Budapest és környéke felszín- és épületmozgásait sikerült feltérképezniük. A két és fél éves munka alatt 7000 négyzetkilométeren, mintegy 1,5 millió pontban a legkorszerűbb űrgeodéziai technológia segítségével vizsgálták a főváros felszínmozgását.

A felszínmozgás vizsgálatára nagyon sok módszer létezik. Általában terepen mérték ezeket korábban, és ezért csak hosszabb időszak után lehetett információt szerezni az adott objektumok mozgására. A magyar geofizikusok most a legkorszerűbb geodéziai módszerrel a korábbiaknál jóval nagyobb sűrűséggel és pontossággal, akár

egy milliméter alatti éves elmozdulásokat is ki tudnak mutatni.

A kutatás egyik izgalmas területe Kőbánya volt, mert a korábbi radaros, szintezéses és GPS-es mérések alapján jelentős kiemelkedés volt mérhető az elmúlt évtizedekben.

"A Sentinel műhold adatainak felhasználásával készült legfrissebb eredményeink szerint ez az emelkedés jelentősen lelassult, illetve megállt" - mondta Farkas Péter geofizikus, a Geo-Sentinel Kft. igazgatója. A emelkedésnek az volt az oka, hogy valóban kőbányák voltak a területen, és a kitermelés miatt kiszivattyúzták a vizet, hogy ne árassza el a bányákat. A bányászati tevékenység befejezésével a talajvíz visszaáramlik, a szintje emelkedik, és ez a felszín emelkedésével együtt jár.

"Nagyon kis mozgásokat is ki tudunk mutatni. A kőbányai példa azért nagyon érdekes, mert nem annyira kicsi volt a mozgás.

Évi egy centiméteres elmozdulás 20-30 év alatt már jelentős változást mutat.

Akkor okoz ez gondot, ha egymáshoz közeli területeken nagyon más a sebesség, mert akkor egymáshoz képest is elmozdulnak" - mondta Farkas Péter, és hozzátette, a módszerükkel meglévő épületek és építmények mozgását is lehet követni, és folyamatosan tudnak adatot szolgáltatni róluk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170719 TUD1 1500 Felszínmozgás mérés műholddal - Farkas FA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást