eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

A Kepler űrtávcső segítségével magyar csillagászok megmérték az Aranyjános kisbolygó forgási sebességét. Eszerint a 200 éve született költőről elnevezett égitesten nagyon gyorsan telnek a napok: a kisbolygó 3,5 óra alatt megfordul a tengelye körül – mondta az InfoRádiónak Sárneczky Krisztián, az MTA csillagásza.

„A kisbolygót 2002 szeptemberében találtam az MTA Csillagászati Kutatóintézetének mátrai obszervatóriumának kisbolygókereső távcsövével. Ez egyike annak a sok száz, sőt, sok ezer felfedezésnek, amit az elmúlt 15-20 évben tettünk az obszervatóriumban” – idézte fel Sárneczky Krisztián.

A csillagász elmondta, hogy

minden felfedezett égitest esetében tíz évig a felfedező joga, hogy elnevezze azt.

Sok magyar tudósról, művészről, sportolóról, szép magyar helyekről neveznek el kisbolygókat.

Éppen Arany János születésének 200. évfordulóján került újra a látókörbe az Aranyjános kisbolygó, amit a Kepler űrtávcsővel lehet megfigyelni.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a Kepler űrtávcső jelenleg olyan üzemmódban működik, amikor körülbelül háromhavonta új égterületre állítják. Az általa figyelt égterületeken – amin jellemzően inkább csillagokat, galaxisokat figyelnek meg – időnként áthúznak a naprendszer különböző objektumai, így néha nagybolygók és kisbolygóknak nevezett törmelékek is.

Magyar kutatók: új információk az Aranyjános kisbolygóról

A csillagász elmondta, hogy

a Kepler űrtávcső csillagos látómezején három hónap alatt több mint 600 kisbolygó ment át.

A kutatócsoport pedig csak kíváncsiságból végigfuttatta a listát, hogy kiderüljön, van-e közöttük esetleg olyan, ami magyar felfedezés. Eközben akadtak rá véletlenül az Aranyjános kisbolygóra, ami egy rövidebb időt ebben a látómezőben töltött.

Fotók készülnek, és meg lehet mérni a kisbolygó fényességét is abból, hogy mennyi napfényt ver vissza – mondta Sárneczky Krisztián.

Az MTA csillagásza elmondta, hogy

az Aranyjános kisbolygón elég gyorsan telnek a napok: 3,5 óra alatt megfordul a tengelye körül.

Hozzátette: a kisbolygók eleve gyorsabban forognak, mint a Föld: 8-9 óra az átlagos tengely körüli forgási periódusuk, az Aranyjános viszont még ennél is sokkal fürgébb.

„Az Aranyjános kisbolygó kétszer olyan messze van a Naptól, mint a Föld: 330 millió kilométerre.

A Mars és a Jupiter pályája között egy széles úszógumira emlékeztető övezetben vélhetően milliószámban vannak kisbolygók. Ezek átlagos távolsága megegyezik az Aranyjános kisbolygó Naptól mért távolságával” - mondta az MTA csillagásza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×