Gigakutatás fedi fel az egyes betegségek hátterét

InfoRádió / MTI
2017. június 19. 22:18
Tízezer New York-i lakos vehet részt benne - húsz éven át.

Tízezer New York-i lakos személyes, egyebek között egészségi-, pénzügyi- intelligenciával kapcsolatos és oktatási adatait akarják összegyűjteni a kutatók egy húsz évesre tervezett tudományos projekthez.

A kutatók jövőre kezdik meg a toborzást a The Human Project elnevezésű tanulmányhoz, amelynek célja, hogy az emberi élet minden területére kiterjedő hatalmas adatbázist hozzanak létre.

A kiválasztottaknak először vér- és génvizsgálaton, valamint IQ-teszten kell átesniük, engedélyezniük kell a hozzáférést az egészségi, pénzügyi és tanulmányi, valamint a mobiltelefonos helymeghatározási adataikhoz, valamint ahhoz, hogy hányszor telefonálnak és írnak szöveges üzenetet.

Ezenkívül kapnak egy hordozható eszközt is testmozgásuk mérésére, valamint okostelefonon kitölthető felmérésekben kell részt venniük. Háromévente vér- és vizeletvizsgálatokon, valamint otthon elvégezhető székletvizsgálaton kell átesniük.

A tervek szerint évente 15 millió dollárból gazdálkodó Human Project résztvevői 500 dollárt kapnak családonként a közreműködésért, valamint beleszólást abba, hogy milyen közösségi projektek kapjanak bizonyos mértékű jótékonysági támogatást.

A kutatók reményei szerint az eredmények rávilágítanak az egészség, az életmód és az életkörülmények közötti kölcsönhatásra, új megvilágításba helyezve számos betegséget az asztmától az Alzheimer-kórig.

A begyűjtött adatok biztonságáról kódok és tűzfalak garmadája fog gondoskodni. A külsős kutatók nem férhetnek majd hozzá a nyers adatokhoz, kizárólag neveket nem mutató részhalmazokkal dolgozhatnak. Az adatok elemzését végző számítógépek nem fognak csatlakozni az internethez.