eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Kihasználjuk őket, pedig nagy szükségünk van rájuk

Kihasználjuk őket, pedig nagy szükségünk van rájuk

Ma van az óceánok világnapja. Az óceánok, tengerek védelme mindannyiunk érdeke – hangsúlyozta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Az óceánok a Föld felszínének közel 71 százalékát teszik ki, kétmillió fajnak adnak otthont, és több mint hárommilliárd ember számára táplálékot biztosítanak. Az oxigénkészletünk felét az óceánoknak köszönhetjük, és a szén-dioxid negyedét el is nyelik – sorolta Antal Alexa.

„Ugyanakkor a vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy 1970-hez képest 36 százalékkal csökkent a tengerekben élő populációk nagysága, vagyis nagy mértékben lecsökkent tengerekhez kötődő gerinces fajok egyedszáma. A globális halállomány 31 százaléka túl van halászva,

a korallok háromnegyede veszélyben van, és a halászati területek 85 százalékát kizsákmányoljuk vagy már ki is merítettük”

- figyelmeztetett a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Kihasználjuk őket, pedig nagy szükségünk van rájuk

Hozzátette, hogy a globális felmelegedés miatt kialakuló vízszintemelkedés és az elsavasodás egyaránt komoly gondokat okoz.

„Itt olyan ökoszisztémákról beszélünk, amelyek a szárazföldhöz hasonlóan a maguk teljességében tudnak jól funkcionálni. Ha az egyensúly felborul, akkor az olyan további problémákat, folyamatokat indít el, ami mindenre hatással van, és 

ökológiai katasztrófához is vezethet”

- emelte ki Antal Alexa.

Nagyon fontos például, hogy a táplálékláncok egészsége és egysége megmaradjon – tette hozzá.

A vezető elmondta, hogy az óceánokban nagyon sok hajó – főként a halászflották járművei – közlekednek. A globális halászflotta két-háromszor nagyobb, mint ami fenntartható lenne, a halászati tevékenység pedig óriási pusztításokat végez.

„A hulladék ehhez képest egy fokkal kisebb, de ezt nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni” - közölte Antal Alexa.

Az utóbbival kapcsolatban a szakember elmondta, hogy műanyaghulladék alapvetően bárhonnan juthat a tengerekbe. Természetesen van, ahol ezt már jobban szabályozzák, máshol még kevésbé. A probléma az, hogy ezek évtizedekig lebegnek a felszínen, mivel nem bomlanak le.

„Sőt, közvetlen pusztításokat is okozhatnak: a medúzával táplálkozó tengeri teknősfaj például a műanyag zacskót lenyeli, majd megfullad.

A nagyobb tengeri élőlények gyomrában pedig sok olyan műanyag hulladék van, amik megbénítják a szervezetük működését”

- hívta fel a figyelmet a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×