eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A világ legkorszerűbb lézerközpontja épül a volt szovjet laktanya helyén

Bár kedden átadták a szegedi lézerközpont Eli-alps nevű épületegyüttesét, a tudományos munka csak 2018 végén, 2019 elején indulhat meg - mondta az InfoRádióban Lehrner Lóránt, az ELI HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Lehner Lóránt, a központ létrehozását koordináló ELI HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az építkezéssel párhuzamosan zajlott a kutatási eszközök beszerzése, hamarosan elindulhat ezek telepítése és beüzemelése.

A világ legkorszerűbb lézerközpontja épül a volt szovjet laktanya helyén

"Keddtől meg is kezdődött a meglévő gépek beköltöztetése és összeszerelése, a továbbiakban még négy lézeres berendezés érkezik az új kutatóintézetbe, teljesen kész azonban csak 2018-2019 fordulóján lesz.

„Az igazi kutatói munka csak akkor indul.”

A programok és a berendezéseket használó kutatói közösség felépítése már korábban elkezdődött – jelezte Lehrner Lóránt. Hozzátette, nem csak az Eli-alps Kutatóintézet dolgozói fognak itt dolgozni, hanem európai és azon kívüli kutatók is érkeznek majd, nemcsak a lézeres fizika, hanem biológia, kémia, orvostudomány területéről is.

„Kevés olyan komoly tudományos háttérrel rendelkező ország van, amelyiknek nincs itt már kutatója. A jelenlegi létszámunk 230 fő. A kutatási programokra vendégkutatók érkeznek. A hazatérő kutatóinknak a külföldiekhez hasonló vagy jobb kutatási körülményeik lesznek.”

Lehrner Lóránt hangsúlyozta, ahhoz lézeres berendezésekkel kutatásokat lehessen végezni, speciális feltételeknek kell teljesülniük, az egyik ilyen, hogy rezgésmentes legyen az alap, a másik a termikus stabilitás, tehát a hőmérséklet-ingadozás kis intervallumú legyen és nagyon tiszta terek van szükséges, tehát pormentes levegőt kell biztosítani. Az épület statikus biztonságát cölöpalapozás, illetve ház a házban konstrukcióval lehetett biztosítani – tette hozzá az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

„Óránként félmillió köbméter levegőt szűrünk és cserélünk.”

A létesítmény a régió tudományos életének fejlesztésében vállal szerepet, az innovációs park, amelyben inkubátorház is létesül a kis-, közép- és nagyvállalatok Szegedre költözését is hivatott segíteni – mondta el Lehrner Lóránt.

A világ legkorszerűbb lézerközpontja épül a volt szovjet laktanya helyén

A szegedi lézerközpont öt épületének alapterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az A épületben a kísérleti területek, a B épületben a laborok, előkészítő műhelyek, kutatói irodák kaptak helyet, a tudásközpontként is szolgáló fogadó épületben található a konferenciaterem, a könyvtár, a szeminárium termek, a menedzsment irodák és az étterem, emellett külön épületben működnek a kiszolgáló, karbantartó egységek, illetve a porta.

A világ legkorszerűbb lézerközpontja épül a volt szovjet laktanya helyén

A központ az Európai Unió - a szegedi mellett prágai és bukaresti helyszínnel megvalósuló - tudományos nagyberuházása, az ELI (Extreme Light Infrastructure) magyar pillére. A szegedi központ a világ legnagyobb csúcsintenzitású berendezései közül azzal tűnik ki, hogy itt lehet majd előállítani másodpercenként a legtöbb és egyben a legrövidebb lézerimpulzusokat, ezzel megfigyelhetővé válnak a molekulákon belül zajló elemi folyamatok. Az intézet a fizika, biológia, kémia, valamint az orvosi és anyagtudományok területén rendkívüli nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatásokhoz biztosít a világon jelenleg egyedülálló infrastruktúrát.

A projekt - az építészeti beruházás mellett a kutatási berendezések és eszközök beszerzését is tartalmazó - költségvetése több mint 70 milliárd forint, ennek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×