eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mesterséges pajzs keletkezett a Föld körül

Az emberiség régóta formálja a Földet, de kutatók arra jöttek rá, hogy a közeli űrt is sikerült átalakítani.

A VLF-nek, nagyon alacsony frekvenciájúnak nevezett rádiókommunikáció reakcióba lépett az űrben lévő részecskék némelyikével, kvázi pajzsot alkotva a Föld körül - írta az Index a NASA közleménye alapján.

Nem is akármilyen pajzsról van szó.

Ezek a részecskék úgy lépnek kölcsönhatásba egymással, hogy közben megvédik a Földet az űrsugárzás bizonyos fajtáitól. Az erről szóló tanulmány a Space Science Reviews szaklapban jelent meg.

Nem mindegyik rádióhullámnak van ilyen hatása, csak a nagyon alacsony frekvenciájúaknak, amelyeket leggyakrabban tengeralattjárók közötti kommunikációra használnak - írja a portál. Ezek elég erősek ahhoz, hogy áthatoljanak a vízen, néha az olajon, és nagy energiájuk miatt messze az atmoszférán túlra is eljutnak.

És mivel elég gyakoriak, hosszabb idő alatt be tudták borítani a Földet.

Arra már korábban rájöttek, hogy a VLF kölcsönhatásba léphet a Naptól érkező részecskékkel. Akkor fedezték fel az új burkot, amikor műholdakat bocsátottak fel, hogy jobban megismerjék az úgynevezett Van Allen sugárzási övet. Ez a Föld feletti elektromos részecskéket tartalmazó dupla réteg, ami elnyeli a napszél káros részecskéinek többségét – ennek is köszönhető, hogy a Földön kialakulhatott az élet. 

A most felfedezett burok külső része illeszkedik a Van Allen öv belső részéhez. A műholdfelvételek szerint távolabb került a belső perem, mint ahol a hatvanas években volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×