eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ez lehet a jövő útja? A nyomtatott petefészek egereknél már bevált

Ez lehet a jövő útja? A nyomtatott petefészek egereknél már bevált

Reményt adhat a terméketlen nőknek a 3D nyomtatással előállított mesterséges petefészek - egy kísérletben ugyanis sikerült egy ilyennel elősegíteni egészséges utódok világra jövetelét.

Zselatinból készült petefészek-protézist ültettek be egerekbe, amelyeknél ezután megindult a peteérés, és egészséges kisegerek születtek - számolt be a kutatás eredményeit közzétevő Nature Communications cikkéről a The Guardian.

A tudósok porózus lapocskákat nyomtattak zselatinból, és apró, folyadékkal teli zsákokkal töltötték meg, mindegyikben éretlen petesejtek voltak. A beültetett bioprotézis egy hét alatt rákapcsolódott az egerek vérellátására, és szinte természetes úton, a beépített pórusokon keresztül kibocsátották a petesejteket.

A hét kísérleti egérből háromnak születtek egészséges, nemzőképes kicsinyei az új módszerrel.

Reményt adhat a kísérlet azoknak a nőknek, akiknek valamilyen okból, például rákos betegség miatt, károsodott a petefészkük, vagy akik hormonproblémákkal küzdenek.

Egereknek mesterséges petefészket már korábban is készítettek kutatók, ám ez az első alkalom, hogy 3D nyomtatással állították elő a protézist. Az egyelőre nem derült ki, hogy a nagyobb és az egerekénél gyorsabban növekvő emberi petefészket is tudják-e ezzel az eljárással pótolni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×