eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György
Óriási áttörés a májrák megelőzésében

Óriási áttörés a májrák megelőzésében

Már régóta közismert, hogy a krónikus hepatitis-fertőzés - más tényezőkkel együtt - elindíthatja a májdaganat kialakulását. A tudósoknak mára sikerült egy olyan gyógyszert előállítaniuk, amely gyakorlatilag meggyógyítja a hepatitis C-t - mondta Schaff Zsuzsa akadémikus, az orvostudományok doktora az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában.

A tumorok kialakulásának hátterében nagyjából 15 százalékban kórokozó ágensek: baktériumok, paraziták és vírusok, nagyobb részben pedig kémiai anyagok, anyagcserezavarok és bizonyos genetikai változások állnak – magyarázta Schaff Zsuzsa akadémikus.

Schaff Zsuzsa beszámolt arról, hogy az úgynevezett onkogén, azaz rákkeltő hepatitis-vírusok okozta betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában alapvető változás történt.

„A májrákok háromnegyedét a hepatitis-B és a hepatitis-C vírusok okozzák.

Előbbire az oltás megoldást jelent. A 80-as évektől rendelkezésre áll egy hepatitis-B vírus elleni vakcina. Magyarországon egy százalék alatt van az ezzel a vírussal krónikusan, idülten fertőzöttek száma.”

Schaff Zsuzsa hangsúlyozta, hogy a hepatitis-C azonban nagy veszély jelent, mert a vírus változékonysága miatt nincs ellene védőoltás. A 80-as években alkalmazott hatóanyaggal, az interferonnal még csupán a betegek tíz százaléka tudta leküzdeni a vírust, egy következővel már az ötven százalékuk. További kisebb módosításokkal az arány némileg növekedett.

Óriási áttörés

Óriási áttörés a májrák megelőzésében

„A vírus-összetevők szerepének megismerésekor sikerült kifejleszteni olyan gyógyszereket, amelyek direkt hatnak, így meg lehet állítani a vírus szaporodását. Kilencven százalék feletti, sőt egyes adatok szerint

99 százalékos vírusmentességet lehet elérni a fertőzött betegnél.

Ez óriási áttörést hozott a hepatitis-C vírus kezelésében.”

Ezt a gyógyszert Magyarországon is bevezették, az egyetlen probléma, hogy nagyon drága, ezért várólisták vannak. Azt reméljük, hogy több cég is gyártani kezdi ezeket az antivirális szereket, ezáltal árverseny alakul ki, és sokkal több beteget lehet kezelni ugyanannyi pénzből – tette hozzá Schaff Zsuzsa akadémikus.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják kedden este hét órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×