eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
„El kell fogadnunk, hogy szerencsejátékot játszunk a rákkal”

„El kell fogadnunk, hogy szerencsejátékot játszunk a rákkal”

Hogyan védekeznek a soksejtű lények – így az ember – a rákos megbetegedések kialakulása ellen? Ezt tanulmányozza két magyar kutatócsoport. A megoldás szerintük a sejtek hierarchikus szervezése és a lehető legkevesebb sejtosztódás biztosítása. A bajok akkor kezdődnek, amikor mégis hiba csúszik az osztódás folyamatába. „Elképzelhető, hogy egyszer a jövőben képesek leszünk a sejtjeinkben folyamatosan kijavítani ezeket a mutációkat. De amíg a technológia nem jut ilyen szintre, egyszerűen el kell fogadnunk azt, hogy gyakorlatilag szerencsejátékot játszunk” - mondta az InfoRádió Szigma - a holnap világ című tudományos magazinműsorában Derényi Imre, az MTA-ELTE Lendület Biofizikai Kutatócsoportjának vezetője.

A rák a soksejtű élőlényeknek olyan megbetegedése, amikor egy sejt elkezd rosszul viselkedni és kontroll nélkül szaporodni a szervezetben. Ennek a burjánzásnak mindenképpen valamilyen genetikai oka van, valamilyen mutáció éri a sejtet – mondta Derényi Imre.

Hozzátette: általában egyszerre több mutációra is szükség van ahhoz, hogy egy sejt kiszabaduljon a kontroll alól, és elkezdhessen korlátlanul osztódni. Minél többször osztódnak a sejtek a szervezetünkben, annál több mutáció tud összegyűlni a sejtekben.

Az MTA-ELTE Lendület Biofizikai Kutatócsoportjának vezetője elképzelhetőnek látja, hogy egyszer a jövőben képesek leszünk a sejtjeinkben folyamatosan kijavítani ezeket a mutációkat. Tudni fogjuk azt, hogy mi az eredeti génállományunk, és ezzel folyamatosan „visszafertőzzük magunkat”, hogy eliminálni tudjuk a mutációk hatását.

„De amíg a technológia nem jut ilyen szintre, egyszerűen el kell fogadnunk azt, hogy gyakorlatilag szerencsejátékot játszunk.

Bíznunk kell abban, hogy életünk során nem fog olyan sejt kialakulni, ami pont a kellő számú és a kellő mutációkat begyűjtötte ahhoz, hogy a rákosodás útján meginduljon” - véli Derényi Imre, aki szerint a rák nem mást, mint balszerencse.

„Becsléseim szerint annak az esélye, hogy egy sejtünk rákos legyen, körülbelül annyi, mint ha kétszer rögtön egymás után nyernénk a lottón.

Ez egy borzasztó pici esély. A probléma az, hogy életünk során körülbelül 1015-en sejtet kell legyártani. Minden sejtnél nagyon pici az esély, hogy rákot kap, de olyan sok sejtünk van, hogy bizony jó esélye lesz annak, hogy életünk során valamelyik balszerencsés lesz” - fogalmazott a kutatócsoport vezetője.

Elmondta: a kutatócsoport célja az, hogy megértésék, mi az az evolúciós útvonal, ami a rák kialakulásához vezethet.

„El kell fogadnunk, hogy szerencsejátékot játszunk a rákkal”

„Abból indultunk ki, hogy a sejtosztódások eredményezik a mutációkat. Ez alapján egy általános szöveti modellt állítottunk fel rengeteg paraméterrel, és ezt a szöveti modellt próbáltuk meg optimalizálni olyan szempontból, hogy a szervezet élettartama során a lehető legkevesebb osztódással lehessen folyamatosan megújítani az adott szövetet” - magyarázta Derényi Imre.

„A matematikai számolásuk eredménye azt mutatja, hogy a szöveteinknek hierarchikus felépítésűeknek kell lenniük.

Ahhoz, hogy gyógyítani tudjuk a rákot, fontos megérteni azt, hogy milyen szöveti struktúrában jön létre a rák.

A modellünk rávilágít arra, hogy milyen a szöveti struktúra, és hogy a mutációk hogyan vezethetnek az ideális szöveti megújulás elromlásához” - részletezte Derényi Imre.

A hierarchikus felépítést úgy kell elképzelni, hogy a szöveteinkben vannak nagyon lassan osztódó őssejtek, amik felett egyre differenciáltabb sejtszinteknek kell lenniük. A hierarchia legvégén pedig a funkcionális sejtek vannak. Mivel ezek a funkcionális sejtek folyamatosan elhasználódnak, ezeket folyamatosan elég nagy ütemben reprodukálni kell. Ez a piramis gyakorlatilag majdnem tökéletesen megközelíti a közel ideális, az elvi lehető legjobb dinamikát - mondta a kutatócsoport vezetője.

A kutatócsoport vezetője úgy véli, mivel a genetikai vizsgálatok manapság már viszonylag olcsók, ezért a közeljövőben lehetőség lesz arra, hogy a rákos daganatokban lévő sejteket egyedileg meg lehessen szekvenálni, így pedig meg lehessen találni azokat a mutációkat, amik a rákosodásért felelősek. Így a remények szerint már személyre szabottan lehet a rákot gyógyítani.

Ezzel pedig a következő évtizedben jelentős előrelépés történik majd a rák gyógyítása terén.

Számítógépben modellezik a genetikai hibákat

„Minden sejtosztódásnál le kell másolódnia a teljes genetikai anyagnak, mind a hárommilliárd fázispárunknak, és bár nagyon pontosak a másolást végző kis molekuláris gépek, mégis hibáznak néha” - magyarázta Szöllősi Gergely, az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomikai Kutatócsoportájnak másik vezetője.

„Osztódásonként nagyjából egy-két hibát ejtenek. A mutációk nagy része semmilyen hatást sem okoz, de egy-kettő káros lehet a sejtre, és ritkán olyan is lehet, hogy a sejt gyorsabban kezd osztódni, és kialakulhat egy daganat, tumor, ami rákos megbetegedéshez vezethet” - tette hozzá.

„Ha összehasonlítjuk a legfeljebb két évig élő egeret, az embert és a nála jóval tovább élő bálnát, azt látjuk, hogy

a méretüktől és az élettartamuktól függetlenül nagyságrendileg ugyanolyan arányú a rák gyakorisága mindhármuknál”

- ismertette a kutatócsoport vezetője.

„Ez egyértelműen arra utal, hogy vannak olyan tulajdonságai a szöveteknek, amiket hangolni tud az evolúció, és úgy állította be, hogy 20 százalék körüli szinten tartsa az egész életkorra vetített kockázatot” - folytatta Szöllősi Gergely.

Ha a kutatók megismerik, hogy milyen ütemben kell gyártani a sejteket, akkor a matematikai számítással következtetni tudnak arra, hogy a hierarchiának hány szintje van. Ezt a matematikai elméletet utána számítógépben szimulálni tudják.

„Számítógépben modellezünk egy szövetet, amibe mutációkat teszünk, majd megnézzük, hogy hogyan tud elromolni egy egészséges szövet. A cél, hogy megértsük, egy hierarchikusan szervezett szövetben milyen útvonalak vezethetnek – egyelőre a számítógépben – a rák kialakulása felé. Utána pedig

megpróbálhatjuk a valódi daganatos esetekben azonosítani azt, hogy melyik rákosodás felé vezető útról van szó.

Ezután pedig majd tudjuk informálni az orvos arról, hogy mi a helyes eljárás” - mutatta be a kutatás metódusát Szöllősi Gergely, az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomikai Kutatócsoport vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×