eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hosszú éveket dolgoztak a tudósok, de erre senki sem számított

Százötven millió évvel ezelőttről származik az a halfosszília, amelynek korát húsz évvel felfedezését követően sikerült meghatározniuk a kutatóknak - jelentette be egy thaiföldi egyetem.

A késő jura és a korai kréta kor közötti időszak egy eddig ismeretlen édesvízi halaként azonosított teremtmény a Khoratichthys gibbus nevet kapta az őt tanulmányozó thaiföldi és svájci kutatóktól. Azért így nevezték el, mert Khorat a beceneve annak a tartománynak (Nakhon Ratcsaszima), ahol a fosszíliát 20 évvel ezelőtt megtalálták. A megkövesedett maradványokat munkások fedezték fel egy építkezésen, majd átadták a tartományi egyetemnek.

Szakemberhiány miatt azonban a fosszília tanulmányozása csak 17 évvel később kezdődött meg, amikor egy svájci fosszíliaszakértő is csatlakozott a thaiföldi kutatókhoz.

A Khoratichthys gibbus egy 36 centiméter hosszú csontos hal volt, amely jellegzetes púppal rendelkezett a fej mögötti részén.

A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a teremtmény az aligátorhalak első csoportjába, vagy evolúciójának legkorábbi szakaszába tartozhatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×