eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György

Egyedülálló magyar-orosz program indul

Egyedülálló magyar-orosz műholdas űrkísérlet indul, amely a tervek szerint hatalmas lendületet fog adni a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának.

Magyarország és Oroszország idén február 2-án megerősítette, hogy folytatni kívánja az évtizedek óta sikeres együttműködést a világűr békés célú felhasználásának terén - közölte az ELTE Űrkutató Csoport.

Az együttműködés keretében Magyarország lehetőséget kap rá, hogy kulcsfontosságú műszereket és fedélzeti egységeket biztosítva egyedüli nemzetközi partnerként vegyen részt az Orosz Tudományos Akadémia (RAS) és az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) most induló űrmissziójában.

A program keretében a kifejlesztésre kerülő orosz-magyar műhold forradalmian új, eddig nem látott nagyfelbontású tudományos plazmafizikai méréseket hajt végre a Föld közvetlen környezetében, hatalmas lendületet adva a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának.

A programban magyar intézetek és űrtechnológiai cégek - BHE Kft., SGF Kft., BL-Electronics Kft. - fejlesztéseit alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×