eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Magyar Október címmel készített online adatbázist az Országos Széchényi Könyvtár. A szabadon elérhető oldalon az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat egy térképen, az események helyszínéhez kötve böngészhetik az érdeklődők. A magyaroktober.hu honlapon meghallgathatók a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagai is.

„Úgy gondoltuk, hogy meg kell jelenítenünk valamilyen módon azt a rengeteg anyagot, ami az Országos Széchényi Könyvtárban és más közgyűjteményekben az 56-os forradalommal kapcsolatban van” - indokolta a honlap létrehozását az OSZK Történeti Interjúk Tárának osztályvezetője.

Hozzátette, hogy ugyan most tették publikussá a magyaroktober.hu honlapot, de már több tíz éve megkezdődött a hanganyagok feldolgozása, és a munka még most sem ért véget.

Lukács Bea elmondta, hogy

a fotók és a mozgóképek között válogatniuk kellett, hogy a térképen jól strukturáltan tudják elhelyezni azokat.

„A fotók, videók forrásainak nagy része már eddig is ismert volt, de nem volt ennyire strukturált.

Vannak olyan anyagok is a honlapon, amelyeket amatőr filmesek készítettek, illetve a külföldi filmarchívumokban vannak. Ezeknek egy része ugyan eddig is fent volt az interneten, de nehezen lehetett megtalálni őket” - részletezte az osztályvezető.

„A munkatársaim minden egyes képkockát alaposan átnéztek, és válogattak az anyagok között, hiszen nagyon sok az egyforma anyag. Megnézték, hogy melyik helyszínről készült a leghosszabb filmsnitt, melyik maradt fent a legjobb verzióban” - számolt be Lukács Bea.

Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Hozzátette, hogy a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagai is felkerültek a honlapra, ami remek forrásdokumentum.

„A Szabad Európa Rádiónak a forradalom alatt elhangzott teljes műsorfolyama egy történelmi véletlennek köszönhetően fennmaradt. Úgy gondoltuk, hogy ezt teljességében fel kell tennünk a honlapra, hogy ez használható legyen a kutatók számára, és diákok, érdeklődők, egykori hallgatók számára is” - mondta az osztályvezető.

Elmondta, hogy

mivel nem jó a korabeli felvételek minősége, nemcsak a hangokat lehet letölteni a honlapról és szabadon felhasználni, hanem a szó szerinti leiratot is,

amin több mint tíz évig dolgoztak a szakértők.

„A leírt szöveggel pedig nagyon könnyen lehet keresni a hanganyagok között, akár egy-egy névre, eseményre is” - tette hozzá az OSZK Történeti Interjúk Tárának osztályvezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×