eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az új influenzavírusok miatt figyelmeztetnek

Az új influenzavírusok miatt figyelmeztetnek

Soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte. Azt nem tudni, miért képes ily gyorsan változni az influenzavírus.

Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik tanulmányukban kimutatták, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte.

"Megvizsgáltuk az összes különféle madárinfluenza-törzset, azt, hogy mikor fejlődtek ki, mikor fertőztek meg embereket. Áttekintettük a halálozási adatokat, azt, hogy a vírus miként terjedt a népességben és felrajzoltuk a különböző vírusok keletkezésének időbeni térképét" - magyarázta Raina MacIntyre, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány szerint az influenza A vírus első és legpusztítóbb, világméretű járványa, az 1918-19-es spanyolnátha után 40 év telt el, amikor az első új influenzavírus-törzs megjelent. A következő új törzset 10 évvel később jegyezték fel. A 2011-15 között eltelt öt évben azonban hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt szerte a világon.

"Megnőtt a kockázata annak, hogy egy új madárinfluenza-törzs jelenik meg, amely képes világméretű járványt okozni az emberek körében. A nemzeti és a nemzetközi járványügyi intézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést" - hangsúlyozta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője.

Bui szerint hatékonyabb ellenőrzések kellenek ahhoz, hogy megakadályozzák az új vírusok terjedését a madarak, különösen a házi szárnyasok körében. A hatóságoknak többet kell tenniük ahhoz, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata.

Azt nem tudni, hogy az influenzavírus miért képes ily gyorsan változni. Egyesek úgy vélik, hogy a klímaváltozás, a városiasodás, a mezőgazdasági gyakorlat állhat a háttérben. Ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint ezek a tényezők nem változtak olyan gyors ütemben, ahogyan az új vírustörzsek keletkeztek.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×