eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Itt a sperma minőségét megmérő okostelefonos eszköz

A sperma minőségét megmérő okostelefonos eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Olcsó és könnyen használható okostelefonos eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók, mellyel másodpercek alatt megmérhető a sperma minősége.

Világszerte több mint 45 millió párt érint a meddőség problémája, a sperma minőségét mérő jelenlegi általános módszerek klinikai körülményeket igényelnek, drágák és lassan mutatnak eredményt - áll a Science Translational Medicine című amerikai tudományos lapban megjelent tanulmányban, amely a bostoni Brigham and Women's Hospital nevű kórház kutatóinak eredményeit összegzi. Az eszköz egyelőre csak prototípus, de tervezik, hogy benyújtják az engedélyeztetési kérelmet az illetékes amerikai hatóságokhoz.

"A férfiaknak kórházi szobákban kell spermamintát adniuk olyan helyzetben, amely kínos számukra, stresszt okoz, valamint pesszimizmust és csalódottságot eredményez" - mondta a kutatást vezető Hadi Shafiee.

Kiemelte: olyan megoldásra törekedtek, amely a férfiak termékenységének mérését a házi terhességi tesztekhez hasonlóan egyszerűvé és elérhetővé teszi.

Shafiee és kollégái egy hordozható eszközt készítettek, amely másodpercek alatt méri a sperma koncentrációját és a spermiumok mozgékonyságát a szerkezet teljesítményének és a széles körben elérhető okostelefonok kamerájának segítségével.

Az elemzőegység, amelynek anyagköltsége kevesebb mint öt dollár, egy okostelefonra illeszthető optikai tartozékból és egy eldobható mikrochipből áll, utóbbira kell tenni a spermamintát.

A kutatók 350 mintát elemeztek, demonstrálva, hogy a műszer 98 százalékos pontossággal képes azonosítani a normálistól eltérő spermát, amelyben nem elegendő a spermiumkoncentráció vagy nem elég mozgékonyak az ondósejtek.

"A teszt kis költségű, minőségi, nagy pontosságú és kevesebb mint öt másodperc alatt képes elemezni egy hígítatlan spermamintáról készült videót" - emelte ki Shafiee. Ráadásul a műszer annyira felhasználóbarát, hogy előképzés nélkül tíz önkéntes tökéletesen elemzett több mint száz mintát.

John Petrozza, a tanulmány társszerzője, a massachusettsi meddőségi központ igazgatója szerint a meddőségben érintett párok több mint negyven százalékának a spermiumok abnormalitása miatt van problémája. Ezzel a fejlesztéssel gyorsabban juthatnak hozzá a szükséges ellátáshoz. "Valóban olyan eszközt alkottunk, amely nagyon sok ember javát szolgálja" - emelte ki.

A szakértő szerint az eszközzel vazektómián (az ondóvezetékek elkötésén) átesett férfiak is ellenőrizhetik spermájukat, valamint állattenyésztők is alkalmazhatják az állatok termékenységének ellenőrzésére.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×