eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Európa legnagyobbjait verték meg magyar hallgatók – és még közel sincs vége

Európa legnagyobbjait verték meg magyar hallgatók – és még közel sincs vége

Olajipari, az olajkutatásról szóló versenyben lettek legjobbak az ELTE diákjai, és egész Európát képviselhetik majd egy különleges amerikai versenyen.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem geológus csapata nyerte meg a kőolajföldtani világverseny európai selejtezőjét múlt hétvégén Prágában, így Európát az ELTE fogja képviselni az Egyesült Államokban rendezett döntőn – mondta az InfoRádiónak Csicsák Pál geológushallgató, aki a tavalyi csapat tagja volt, idén pedig a magyar indulók felkészítője volt.

A geológushallgató elmondta, hogy tavaly a legnevesebb 18, idén 20 egyetem küldött ötfős csapatokat a világméretű verseny európai fordulójára, amely mind közül a legerősebb, mivel itt indul a legtöbb csapat.

A neves kőolajföldtani világversenyen egy esettanulmányt kell a versenyzőknek megoldaniuk.

„A csapat kap egy területet a világ egy pontján – ez idén Észak-Norvégia volt –, és kap hozzá egy hatalmas adatcsomagot, amit egyedül fel kell dolgozniuk, ki kell értékelniük, és értelmezniük kell, a végén pedig egy kutatási tervet és eredményeket kell letenni az asztalra” - mondta a geológushallgató.

Hozzátette, hogy ez részben fiktív feladat, mivel a végén nem történik meg a valóságban a fúrás, de

a diákoknak mindent ugyanúgy kell elkészíteniük, mint amikor majd élesben teszik ezt egy olajcégnél,

úgy, ahogy azt az olajiparban elvárják majd tőlük.

Európa legnagyobbjait verték meg magyar hallgatók – és még közel sincs vége

„A zsűriben a világ legnagyobb olajcégeinek képviselői ülnek, akiket a feladat végén egy 25 perces angol nyelvű prezentációban kell meggyőzni arról, hogy az övék a legjobb és a szakmailag legmegalapozottabb terv” - közölte Csicsák Pál.

A versenyzők feladata az, hogy

kidolgozzák, hol érdemes kutatni az olaj után,

megindokolják a javaslatukat, és kifejtsék, hogy mi alapján feltételezik azt, hogy azon a ponton lesz bármiféle nyersanyag.

Az ELTE szerint az a győzelem, amit most a magyar csapat elért, felér azzal, mint ha a labdarúgó Európa-bajnokságot nyerte volna meg a focicsapat.

„A pontjaik alapján látszik, hogy a magyar csapat sokkal szakspecifikusabban erre a területre koncentrál, mint versenytársai” - véli a csapat felkészítője.

Kiemelte, hogy

itt ráadásul olyan egyetemek versenyeznek az ELTE ellen, ahol egyetlen egyetem éves költségvetése több, mint a teljes magyar felsőoktatásé.

Az ELTE csapata bekerült a világdöntőbe, és az európai régiót fogja képviselni április 1-jén Houstonban, ahol a világ 12 legjobb csapata mérettetik meg.

„Az év legnagyobb nemzetközi szénhidrogén-földtani konferenciájának nulladik napján lesz a világdöntő, ahol szintén a legnagyobb világcégek delegáltjai fogják hallgatni őket” - közölte a geológus hallgató.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×