eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ők a hüllők világának koronaékszerei - fotó

Ők a hüllők világának koronaékszerei - fotó

Igen ritka, veszélyeztetett teknősfaj, a kivételesen szép páncéljukról híres angonoka vagy ekevasteknősök négy egyede először látható a chesteri állatkertben a hétvégétől.

Ők a hüllők világának koronaékszerei - fotó

Az ekevasteknősöket (Astrochelys yniphora) csempészektől kobozták el Hongkongban 2009-ben. Madagaszkáron zsákmányolták őket, ahol az Európai Teknősmentő Programban vettek részt.

Az állatokat 2012-ben adták át a chesteri állatkertnek, amelynek szakemberei elmondták, hogy a négy egyed bemutatásával szeretnék felhívni a világ figyelmét a vadon élő ritka teknősök helyzetére.

Az ekevasteknősök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalással közvetlenül veszélyeztetett fajok között szerepelnek, mivel az illegális vadászat a kihalás szélére sodorta őket.

"Arany és fekete páncéljuk miatt rendkívül magas áron kelnek el a nemzetközi feketepiacon. Az egyre agresszívabb orvvadászat miatt talán már csak ötszáz egyed él Madagaszkáron, az ekevasteknős tehát a világ egyik legritkább állata" - mutatott rá az állatkert szóvivője.

Gerardo Garcia, az állatkert hüllőkért felelős kurátora elmondta, hogy a Madagaszkárról kicsempészett ekevasteknősök többségét Délkelet-Ázsiában adják el, az ENSZ becslései alapján az illegális kereskedelem éves forgalma több milliárd dollár, ami a megfékezésére tett törekvések ellenére tovább növekszik.

"Ezek a teknősök a hüllők világának koronaékszerei. Könnyen lehet, hogy két éven belül egyetlen vadon élő példány sem marad belőlük" - tette hozzá a szóvivő.

Az ekevasteknősök kizárólag Madagaszkár észak-nyugati részén, egy homokos, sziklás, bambuszos területen élnek, amelyet védelmük érdekében nemzeti parkká nyilvánítottak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×