eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elkészült a Magyar Űrkatalógus

Magyarországra látogatott Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője. Ez alkalomból mutatta be a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság a "Magyar Űrkatalógust".

„Az ESA főigazgatója Magyarországra látogatott, és bemutatta be a Magyar Űrkutatási Iroda társaságában az elkészült magyarországi űrkatalógust.

Ez azon kutatási helyek, cégek, szervezetek összesítése, amelyek ma Magyarországon az űrtevékenységben érdekeltek”

- közölte Kiss László, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Intézetének igazgatója.

Hozzátette: körülbelül ötven szervezet van ebben a kiadványban, amelyekből 25 kis- és középvállalkozás, a többi pedig egyetemeken, akadémiai kutatóhelyeken dolgozó kisebb-nagyobb központok.

Kiss László kiemelte: ennek az üzenete az, hogy Magyarországon az űrtevékenység, az űrkutatás, az űrfejlesztés, az űrtechnika egy egyre pezsgőbb terület, iparág.

Az intézet igazgatója elmondta, hogy ez egy olyan kétnyelvű kiadvány, amely

a nemzetközi kapcsolatépítésben is kiváló információs alap lehet.

A Magyar Űrkatalógus az Európai Űrügynökség 22 tagállamába is eljut majd, illetve az ENSZ Világűrbizottságának 84 tagállama számára is elérhető lesz.

De a kiadvány nagyon fontos a hazai szereplőknek is, hogy megismerjék egymást – tette hozzá az MTA Csillagászati és Földtudományi Intézetének igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×