eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Összefogás a klímaváltozás megrázó hatása ellen

A világon először globális együttműködés keretében dolgoznak ki stratégiát a korallzátonyok megóvására a klímaváltozás hatásaival, a környezetszennyezéssel és a túlhalászattal szemben - közölték a 50 Reefs elnevezésű projekt kezdeményezői, hangsúlyozva, hogy az érintett tényezők a zátonyok 90 százalékának pusztulását eredményezhetik 2050-re.

A 2016-os volt sorozatban a harmadik olyan év, amikor globális átlaghőmérsékleti rekordot mértek a kutatók. A magas hőmérséklet súlyos csapást mért a korallokra az ausztrál Nagy-korallzátonytól kezdve a karibi térségig, ami nem csupán a sérülékeny fajokra jelent veszélyt, hanem milliárd dolláros nagyságrendű fenyegetést jelent a part menti gazdaságokra nézve is.

A Queenslandi Egyetem Globális Változás Intézetének vezetője, Ove Hoegh-Guldberg szerint a 50 Reefs (Ötven zátony) elnevezésű projekt keretében a szakértők ötven korallzátonyt fognak kiválasztani idén a világ minden tájáról, hogy aztán ezeken teszteljék le a zátonyok megóvására kidolgozott technikákat, amelyek - ha beválnak - a későbbiekben a világ minden táján bevethetőek lesznek.

A tesztelni kívánt módszerek közé tartozik a halászat elől elzárt, védett tengeri övezetek kialakítása, a parthoz közeli vizek szennyezettségének csökkentése, a nem őshonos halfajok felszámolása és az oxigénpalackos búvárkodás visszaszorítása.

A projektet ismertető közleményben Michael Bloomberg amerikai milliárdos, az ENSZ város- és klímaügyi különmegbízottja aláhúzta, hogy az emberek egy része gyakran tévesen csak a szárazföldet sújtó hőhullámokkal, viharokkal és vadtüzekkel hozza összefüggésbe a klímaváltozást.

"Az éghajlatváltozás legdrasztikusabb következményeinek egy része a látóterünkön kívül, az óceánfenéken érezhető. Amennyiben nem cselekszünk azonnal, akkor a korallzátonyok 90 százaléka eltűnhet a Föld színéről 2050-re" - tette hozzá Bloomberg.

Az ausztrál Nagy-korallzátony az eddig megfigyelt legsúlyosabb korallfehéredését szenvedte el 2016-ban. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×