eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Guruló hordó a járdán – a jövő csomagszállítója?

Guruló hordó a járdán – a jövő csomagszállítója?

Bár már dolgoznak az Amazonnál és a Google-nél a repülő drónos csomagszállításon, egy újabb komoly támadásra készülnek a robotok – átvennék az uralmat a járdákon – írta a the Economist.

Az olasz Vespa-gyártó, a Piaggio néhány napja mutatta be Gitát, a zömök, hordó alakú robotját. Mivel a robot két kerekéken gurul, a csomagtartó részében az áru mozdulatlan marad. Gita maximum 35 km/órás sebességre képes, ám a legtöbbször ennél lassabban, a tulajdonosát követve halad, mögött lemaradva egy-két méterrel – számolt be a The Economist.

Egészen pontosan a tulajdonosán lévő elektromos övet követi, amelybe egy, a robot útját segítő apró kamerát építettek be. Ennek segítségével Gita jobban érzékeli az akadályokat – az utcasarkokat és a bejárai ajtókat.

Guruló hordó a járdán – a jövő csomagszállítója?

Ám dolgoznak az önálló közlekedésén is: kamerákkal, térképekkel és ultraszónikus szenzorokkal szerelik fel a robotot, így már az áruk önálló kiszállítására is képes lesz.

Gita maximum 18 kilogrammnyi súlyt képes szállítani, és nyolc órán keresztül képes működni.

Amerika különböző városaiban egy tucat Gitát tesztelnek jelenleg, például eszközöket szállítanak szerelőknek, repülőtereken útba igazítják az utasokat, és csomagok szállításában segítenek.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×