eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar kutatók felfedezése az „agy útjelzőiről”

Olyan idegsejtcsoportot fedeztek fel magyar tudósok a felnőtt agyvelőben, amely az újonnan keletkező agysejtek vándorlását szabályozza. „Az a megfigyelésünk, hogy ezeket a sejteket sérüléssel aktiválni tudjuk, arra utal, hogy talán megvan a lehetőség arra, hogy egy távolabbi lépésként tudatosan befolyásolni, aktiválni tudjuk őket, és ezáltal az újonnan született sejteket a helyére juttathassuk” - mondta Alpár Alán, a Semmelweis Egyetem Anatómia- Szövet- és Fejlődéstani Intézetének tudományos igazgatóhelyettese az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorban.

A regeneráció az agyvelőben azért fontos, mert nagyon széles spektrumot érint: vannak olyan betegek, akik agyi sérüléssel küzdenek, például infarktus miatt. Itt meg kell próbálni a súlyosan sérült agyi részt regenerálni, hogy a funkcióját újból el tudja látni. A másik kínzó probléma – főleg az öregedő társadalmunkban – a neurodegeneratív betegségek, ahol az életkor előrehaladtával az agyvelő idegsejtjei pusztulnak.

Ha meg tudnánk fejteni, hogy hogyan lehet arra terelgetni új idegsejteket, hogy a funkciókiesést valamennyire pótolni tudják,

az nagyon sok embert érintene.

Hogyan működik az agy regenerációja?

Erre sajnos az a válasz, hogy nagyon nehezen. Ha összehasonlítjuk más szövetekkel, akkor az agy regenerációs képessége rendkívül csekély. Az emberi agyvelőnél pedig még csekélyebb. Az ember agyában igazából csak két helyen van olyan terület – és ott is csak nagyon korai életkorban – ahol újonnan születő sejtek keletkeznek. Legalább ekkora az a probléma, hogy az újonnan született sejteket el kell juttatni oda, ahol szükség van rájuk. A migrációt valakinek irányítania kell.

Mire vonatkoztak az Önök kutatásai?

Egy olyan idegsejtcsoportot sikerült leírni a felnőtt agyvelőben, amelyek

az újonnan született sejtek vándorlását tudják irányítani.

Ez azért újszerű megfigyelés, mert eddig azt gondolták, hogy az idegszövetben lévő, inkább támasztó funkcióval bíró gliasejtek azok, amelyek a migrációt segíteni tudják.

Magyar kutatók felfedezése az „agy útjelzőiről”

Mi viszont egy olyan érett idegsejtcsoportot azonosítottunk, amelyben az idegsejtek képesek arra, hogy a környezetüktől ingereket vegyenek fel, azt össze tudják hangolni, és ennek megfelelően tudják az újonnan született sejtek a vándorlását biztosítani.

Rágcsálókban végeztük ezeket a kísérleteket, mivel – szemben az emberrel – a rágcsálókban a szaglórendszerben naponta tízezer számban születnek idegsejtek az agy egy bizonyos területén, az agykamra falában, de innen egy nagyon hosszú úton kell elvándorolniuk a szaglógumóba. Ez nagyon fontos egy rágcsálónak, mert ahhoz, hogy jól tudjon szagokat megkülönböztetni, folyamatosan építgetnie és módosítgatnia kell ezt az agyterületet.

Ezt azonosítottuk a rágcsálókban, és megmutattuk azt az idegsejtcsoportot, amely segíti ezt a vándorlást. Tisztáztuk, hogy pontosan hogyan segíti a szomszédnak a vándorlását, utána pedig emberi magzatokban is sikerült azonosítani ezt a sejtcsoport ugyanezen a helyen óriási számban. Annak azonban nem tudjuk, hogy mi lehet a szerepe, hogy

egészen idős emberek agyi mintájában

is meg tudtuk mutatni ezt a sejtpopulációt.

Mondhatjuk azt, hogy ez egyfajta útjelző rendszer?

Abszolút mondhatjuk, hiszen egy olyan idegsejtcsoportot találtunk, amiben a sejtek azért vannak ott, hogy megmutassák az újonnan született idegsejteknek, hogy merre kell menniük. Nagyon szellemesen működnek, mert a közeget, amelyben az újonnan született sejteknek előre kell küzdeniük magukat, nagyon finoman, helyspecifikusan elbontogatják.

Így segítik a regenerációt lehetővé tevő sejteknek az előrejutást.

A Semmelweis Egyetem Anatómia- Szövet- és Fejlődéstani Intézetében történt a kutatás, amit a Nemzeti Agykutatási Programban tudtunk megvalósítani. A vizsgálatokat a bécsi orvosi egyetemmel és a stockholmi Karolinska Intézettel együtt végeztük. Bécsből Harkány Tibor és Kovács G. Gábor professzorokat, Stockholmból pedig Tomas Hökfelt professzort kell megemlítenünk.

A felfedezésnek mi a gyakorlati haszna? Az, hogy tudjuk, hogy mire valók ezek a sejtek, vagy adott esetben befolyásolni, használni is tudjuk őket?

Az a megfigyelésünk, hogy ezeket a sejteket sérüléssel aktiválni tudjuk, arra utal, hogy talán megvan a lehetőség arra, hogy egy távolabbi lépésként

tudatosan befolyásolni, aktiválni tudjuk őket, és ezáltal az újonnan született sejteket a helyére juttathassuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×