eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Zöld Éden – a köderdők rejtélyes lakói fotókon

Zöld Éden – a köderdők rejtélyes lakói fotókon

Az esőerdők világát bemutató fotókból nyílik kiállítás pénteken "Zöld Éden" címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban. A fotós, Fodor Ferenc negyed évszázada járja a köderdőket és fotózza különleges lakóit.

„Körülbelül huszonöt év utazásainak eredményét láthatják a látogatók a kiállításon. Mint egyetemi oktató szerveztem 1991-ben az első tudományos kutató expedíciót a kenyai Elgon-hegy 300 méteren fekvő köderdő-zónájába” - idézte fel a Magyar Természetfotósok Szövetségének alelnöke, aki azóta már számos alkalommal jártam a Világ különböző köderdeiben Ázsiától Közép-Amerikáig.

Zöld Éden – a köderdők rejtélyes lakói fotókon

Magyarázatként hozzátette: a köderdő a trópusi esőerdő egy változata, az esőerdők hegyi típusa.

„Az ilyen fotós túrákon nyakamba veszem a teljes fotós felszerelésemet, és az erdőben ösvényeken, járható utakon megyek, és amit találok, azt lefotózom. De mindig van valamilyen előre eltervezett célom is: például madarakat szeretnék fotózni, rovarokat, színes bogarakat, lepkéket, vagy békákat” - mesélte Fodor Ferenc.

Az ELTE növényfiziológusa elmondta, hogy évek óta szeretne kis nyílméreg békákat lefotózni Közép- és Dél-Amerikában. Ám sajnos a békáknak az utóbbi években tapasztalt kipusztulása és az időjárási viszonyok ez ellen hatottak.

„A legutóbbi utam például Costa Ricában volt, egy hete jöttem onnan haza. Ott

a négy hónappal ezelőtt pusztító hurrikán gyakorlatilag megtizedelte az erdőket,

és minden ropogott a szárazságtól. Ilyen körülmények között pedig békákkal alig lehet találkozni” - számolt be élményeiről a Magyar Természetfotósok Szövetségének alelnöke.

Fodor Ferenc elmondta azt is, hogy az esőerdőben talán a legkönnyebb majmokat fotózni. Ám ez gyakran azt is jelenti, hogy a profi fotózás előre kiépített helyeken vagy menhelyeken történik, ahol sok majom van jelen egyszerre és közel lehet hozzájuk jutni.

„A kiállításon egyetlen olyan kép sincs, amely ilyen helyen készült volna, kizárólag olyanok, amelyeket az erdőben sétálva készítettem, vagy például

a borneói Kinabatangan-folyón csónakból figyeltük, hogy vannak-e a lombokban vadon élő majmok.

Így makákókat, orangutánokat, nagyorrúmajmokat és csuklyásmajmokat is fotóztam, amelyek a kiállításon láthatók” - mesélte az ELTE növényfiziológusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×