eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Öngyilkosság a pártkórházban - van, amikor szándékosan tévednek a nyomozók

Az 1950-es évek, valamint az 1956 utáni megtorlás időszakának koncepciós büntetőügyei – ha nem is a korábbi legdurvább formában – később is folytatódtak. Ezek közé tartozott az az eset is, amikor Péter György, a KSH vezető matematikusa öngyilkos lett kórházi szobájában - idézte fel az 1969-ben történteket Pajcsics József nyugállományú rendőr dandártábornok, büntetőjogász a Magyar Tudomány ünnepén tartott előadásában.

Pajcsics József nyugállományú rendőr dandártábornok, büntetőjogász - akinek nevéhez fűződik Nagy Imre és mártírtársai sírhelyének felkutatása - a szándékosan téves nyomozati verziók alkalmazásáról tartott előadást a Magyar Tudomány ünnepén.

"Az 1950-es évek, valamint az 1956 utáni megtorlás időszakának koncepciós büntetőügyei – ha nem is a korábbi legdurvább formában – később is folytatódtak" - mutatott rá a büntetőjogász.

Ennek illusztrálására idézte fel Péter György, a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH) 1948 óta vezető matematikus ügyét, aki 1969 januárjában lett öngyilkos kórházi szobájában, ahol „a Párt foglyaként" gyakorlatilag házi őrizetben tartották, a büntetőeljárási törvény korabeli előírásait felrúgva.

"Péter ellen deviza-bűncselekmény miatt folytattak eljárást. Viszont azért, mert 1958 és 1968 között 49-szer járt diplomata-útlevéllel Nyugaton úgy, hogy ő maga vezette a szolgálati autót, továbbá zsidó származása miatt, azzal gyanúsították, hogy Izraelnek kémkedik. Erre azonban semmiféle bizonyíték nem volt" - mondta el a dandártábornok. 

Péter György öngyilkossága viszont - tette hozzá - barátaiban, tisztelőiben is sok kérdést vetett fel. A KSH igazgatója ugyanis illegális kommunistaként kezdte pártkarrierjét, de mindvégig megmaradt szuverén, arisztokratikus egyéniségnek. A KSH-ban nem tűrte a besúgókat, sőt mi több, 1956 után számos, a forradalomban érintett embernek biztosított menedéket az intézetben. 1963-as szabadulása után például a KSH könyvtárában dolgozott Bibó István is.

"Köztudottan az 1960-as évek gazdasági reformjainak támogatója volt, ezért többen azt feltételezték, hogy meggyilkolták, így jelezve az 1968-as prágai tavasz után bekeményítő moszkvai vezetésnek, hogy Magyarországon kordában tarthatók a reformerek. Ám ezt a verziót nem támasztják alá a kriminalisztikai adatok, és a motívum is hiányzott egy ilyen cselekményhez" – világított rá a történet lényegére Pajcsics József.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×