eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lemásolható az ujjlenyomat a fotókról

Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja.

A tudósok szerint ez felveti az ujjlenyomatok biztonságának kérdését.

"Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján" - mondta Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reutersnek.

A japánok fotóikon szívesen mutatnak békejelet.

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo pénteken megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját, erről a képről másolták le az ujjlenyomatát. A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették.

Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében.

Az NTT Docomónál, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójánál eddig senki sem tett panaszt, hogy ujjlenyomatát használva feltörték volna a készülékét, de "továbbra is nagy figyelmet szentelnek a témának" - mondta Imai Jaszutaka, a cég szóvivője.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×