eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

Több mint hárommillió ember hal meg minden évben a légszennyezés következtében. Ám néhány high-tech megoldás hamarosan érdemben segíthet, hogy könnyebben lélegezhessünk – számol be a BBC. Ilyen eszköz lehet Peking hatalmas szabadtéri légtisztítója vagy Mexikóváros speciális anyaggal beburkolt kórháza.

A legnagyobb környezeti veszélyt az emberi egészségre a légszennyezés jelenti a WHO szerint. A veszély szinte a világ valamennyi városlakóját érinti: átlagosan mindössze tízből egy olyan ember van, aki a WHO előírásainak megfelelő levegőminőséggel rendelkező városban lakik.

A légszennyezés nem válogat, a fejlődő és a fejlett országokban egyaránt szedi áldozatait: Delhiben a lakosok életét átlagosan 6,3 évvel rövidíti meg a légszennyezés, míg Londonban 12-ből egy halál a szennyezett levegő miatt következik be.

Éppen ezért a világ számos nagyvárosában háborút indítottak a szennyezett levegő ellen.

Az egyik legígéretesebb kísérletet Peking végzi. Egy holland feltaláló ugyanis épített Pekingnek egy hatalmas szabadtéri légtisztítót.

Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

A hét méter magas torony a statikus elektromosság elvén magába szippantja a káros részecskéket, és bent tartja azokat, míg a másik oldalon tiszta levegő jön ki. A torony a káros anyagok 75 százalékát képes kiszűrni ezzel a módszerrel, míg a saját energiafelhasználása igen kicsi. Az összegyűjtött káros anyagokból pedig ékszereket készíthetnek. A brit trónörökös, Károly herceg is rendelkezik ilyen káros anyagokból készített mandzsettagombokkal.

Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

Mexikóváros is harcba szállt a légszennyezéssel, miután kivívta magának a világ legszennyezettebb városa címet. A berlini építész, Allison Dring speciális, fotokatalitikus titán-dioxiddal burkolja be az épületeket.

Így küzdenek a legszmogosabb nagyvárosok a tiszta levegőért

Miután a speciális réteg kivonja a káros anyagot a levegőből, salétromsavvá alakul, amely azonnal ártalmatlan sóvá alakítanak át. A legnagyobb projektjében a mexikóvárosi Manuel Gea Gonzalez Kórházat burkolta be a speciális anyaggal, amellyel naponta körülbelül ezer autó által kibocsátott káros anyagtól tisztítja meg a levegőt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×