Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Találtak egy szalamandrafajt, amit a Star Trek is megirigyelne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy, a Star Trek klingonjaira emlékeztető szalamandra is szerepel a Mekong vidékén tavaly felfedezett fajok között, amelyeket már most a kihalás fenyeget - mondta a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője az InfoRádióban.
új kígyó

Egy Bangkokban kiadott WWF-jelentés szerint 163, korábban ismeretlen fajra bukkantak 2015-ben a Mekong folyó vízgyűjtő területén, ezek között 126 növény-, 14 hüllő-, 11 hal-, kilenc kétéltű és három emlősfaj szerepel. Köztük van egy világoskék színű gekkófaj Laoszból és egy nagyon ritka banánfaj Thaiföld északi területeiről, amely a gyors ütemben haladó erdőirtások miatt kritikusan veszélyeztetett.

„A Mekong vízgyűjtő területe

nagyon változatos földrajzi régió

Dél-Kelet-Ázsiában. A Tibeti-fennsíktól indul és Thaiföld-Vietnam térségében éri el a tengert. Részben trópusi esőerdő, részben szavanna és különféle hegyvidéki klímák is jellemzik a területet. A világ eddig sok tekintetben érintetlen része, például a laoszi része” - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Jimmy Borah, a WWF Mekong élőhelyvédelmi programjának vezetője elmondta: "a Mekong területén újonnan felfedezett fajok azt mutatják, hogy még mindig számos, lenyűgöző új terület van a természetben, amelyek felfedezése sohasem tapasztalt meglepetésekkel szolgálhat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk ezeknek a területeknek a védelméről, mielőtt még túl késő lenne".

Gálhidy László hangsúlyozta, napjainkban olyan

drasztikus változások zajlanak

ezeken a területeken, amelyeket a világ más tájain korábban végeztek. A mezőgazdaság céljaira hatalmas területű őserdőket alakítanak át és az utak, vasutak és vízi erőművek építése is veszélyezteti a terület meglehetősen törékeny ökoszisztémáját.

Szalamandra a Star Trekből

új állat

„Találtak egy olyan kígyófajt, aminek érdekes, szivárványos színezete van és egy olyan szalamandrafélét, ami a fantasy-filmekre emlékeztető ábrázatot mutat, a pikkelyeinek olyan elrendezése van, mint a Star Trek kligonjainak. Néhány emlősfajt: denevéreket is felfedeztek. Növények közül 126 új fajt fedeztek fel 2015-ben, köztük egy vadbanán-fajt is, amelyet bizonyos fejlesztések veszélyeztetnek” - mondta a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Az illegális növény- és állatkereskedelem erősen veszélyezteti a terület élővilágát. A ritka fajokért a gyűjtők hatalmas összegeket fizetnek, és a gyógyászati célú kereskedelemnek is központja ez a terület, különösen Vietnam, ahogy az Afrikából érkező elefántcsont- illetve orrszarvútülök-kereskedelemé is – jelezte Gálhidy László.

A Mekong vízgyűjtő területe ad otthont a Föld legveszélyeztetettebb fajainak is. A WWF idei Élő Bolygó-jelentése szerintez a terület az illegális vadkereskedelem világhálózatának egyik kulcsfontosságú központja. "Számos gyűjtő hajlandó akár több ezer dollárt fizetni a legritkább, a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb fajok példányaiért, amelyeket általában épp ennek a régiónak a feketepiacáról szereznek be. Ezért fontos, hogy még inkább megerősítsük az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem elleni küzdelem jogi hátterét" - hangsúlyozta Jimmy Borah.

A Mekong vízgyűjtő területén 1997 és 2015 között a tudósok összesen 2409 fajt fedeztek fel,

hetente találnak két korábban ismeretlen állat- vagy növényfajt.