eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ekkor lehet hasznos a császármetszés

Koraszülés és túl kicsi babák esetében a terhesség bizonyos időpontjáig előnyös lehet a császármetszés - állapították meg a bécsi MedUni kutatói.

Az 1320 újszülött adatainak elemzésével végzett kutatás a bécsi klinikai hetilapban jelent meg.

A tanulmányt vezető Iris Holzer és munkatársai túl rövid ideig tartó terhesség után különböző súllyal világra jött újszülöttek úgynevezett Apgar-értékeit hasonlították össze és hozták összefüggésbe a szülés módjával.

Az 1320 koraszülött baba 73,5 százaléka császármetszéssel jött világra, a többiek természetes úton. Az Apgar-érték az újszülött öt kritérium alapján történő értékeléséből adódó szám, mely 9 és 10 pont között optimális. A tanulmány során az újszülötteknek a születés utáni ötödik percben mért értékeit is összehasonlították.

Az elemzésből kiderült, hogy a terhesség egy meghatározott idejéig jelentős előnnyel jár a császármetszés.

"A terhesség 28. hetéig az ennek az időszaknak megfelelő méretű babák esetében és a túl kicsi babáknál a 31. terhességi hétig jár előnnyel a császármetszés" - írják a szakértők.

A csak kisebb mértékben korai születés és megfelelő testsúly esetében a természetes szülés javasolt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×