eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Nem mindent a genetika határoz meg

Nem szabad a genetikát abszolutizálni, a környezeti tényezők is rendkívül fontos szerepet játszanak az életünkben – mondta Falus András professzor az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

Nemcsak a genetika, hanem az epigenetika, vagyis a környezeti hatások is meghatározzák, hogy milyenek vagyunk, milyen az életünk, milyen betegségekkel kell megküzdenünk. Így a táplálkozás, a mozgás, a higiénia, a mentális, pszichológiai, szociológiai hatások, de még a művészetek is befolyásoló szereppel bírnak – közölte Falus András az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

A Széchenyi-díjas professzor szerint a mi döntéseink, például életmódunk által meghatározott jellegzetességek is fontosak a genetika mellett.

Téves dolog a genetikát abszolutizálni. Hatalmas eredményeket értek el a genetikában és a genomikában, de ugyanúgy az epigenetikában, annak megértésében is, hogyan hatnak ránk a környezeti tényezők – emelte ki.

Falus András beszélt arról is, hogy rengeteg genetikai vizsgálat folyik a rákkutatásban is.

„A személyre szabott orvoslással, a genetikai szűrővizsgálatokkal, az életmód szabályozásával sok megelőző lehetőség létezik. Többféle daganatos betegség gyógyítható, korai stádiumban felismerhető, mint évekkel ezelőtt. Gyorsan fejlődik ez az irányzat” - mondta.

A témáról többet a Szigma - A holnap világa című magazinból lehet megtudni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×