eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagy bajban a cápák és a ráják

A Földközi-tengerben élő cápa- és rájafajok több mint felét a kihalás veszélye fenyegeti - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely a túlhalászatot nevezte meg a jelenség legfőbb okaként.

A szervezet Spanyolországban hétfőn kiadott közleménye szerint a Földközi-tengerben élő 72 ismert fajból 39-et "a kihalás fokozott kockázata" fenyegeti - írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ezek közül húsz faj - 12 cápa- és nyolc rájafaj - a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy mindössze egyetlen lépésre van a kipusztulástól. Utóbbiak közé tartozik a közönséges pörölycápa, a nagy fehér cápa és a kékcápa.

A genfi székhelyű Természetvédelmi Világszövetség szerint a régióban élő cápa- és rájafajok közül tizenegy rosszabb természetvédelmi státuszba került a szervezet 2007-ben kiadott legutóbbi értékelése óta.

Az IUCN szerint az elmúlt fél évszázad során 13 cápa- és rájafaj pusztult ki a Földközi-tenger különböző pontjain a túlhalászat következtében.

A lokális kihalások Spanyolország, Franciaország és Olaszország vizeiben voltak inkább jellemzőek, valamint az északnyugat-afrikai és az Adriai-tengert övező országoknál.

Nick Dulvy, az IUCN cápákra specializálódott csoportjának közleménye szerint a kormányoknak "halászati kvótákat kellene bevezetniük és védett övezeteket kellene kialakítaniuk hazai szinten".

Mint fogalmazott: "a fogyasztóknak pedig tisztában kell lenniük azokkal a kockázatokkal, amelyeket ezeknek a termékeknek a megvásárlása von maga után".

A kutatók szerint a cápákat és közeli rokonaikat, a rájákat sújtja leginkább a túlhalászat, mivel nagyon sok fajuknál évekbe telik, mire a fiatal példányok elérik az érett kort és emellett viszonylag kevés utód is születik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×