Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elképesztő találmányt ihletett a kutyák szaglása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kutyák szaglási technikáján alapuló, a korábbinál hatékonyabb robbanószer-érzékelőt fejlesztettek ki tudósok.

"Azt tapasztaltuk, hogy a kutyák szaglási mechanizmusának felhasználásával javítani tudjuk a robbanóanyagok kigőzölgéseit érzékelő rendszerek teljesítményét" - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Matthew Staymates, az amerikai Maryland szövetségi állambeli Gaithersburgban működő Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet munkatársa.

A piacon kapható érzékelőktől eltérően a kutya nem folyamatosan belélegzi a levegőt, hanem be- és kilélegzi, másodpercenként akár ötször is a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány szerint.

Minden egyes kilégzéskor a levegőlöketek a kutya két orrlyukán át távoznak, és ezek a robbanóanyagok szagával teli levegőt az orrlyukak felé vonzzák a tanulmány szerint.

Ezeknek az eredményeknek az alapján Matthew Staymates és a kollégái háromdimenziós nyomtatóval elkészítették egy nőstény labrador retriever orrának műanyag másolatát, amely ugyanúgy "lélegzik", mint a kutya.

Miután ezt az "orrot" építették be egy robbanószer-érzékelőbe, a kutatók azt tapasztalták, hogy a változtatás révén - távolságtól függően - akár 18-szorosára is nőhet a készülék hatásfoka.

Matthew Staymates szerint a találmány javíthatja a robbanó- és kábítószerek, az egészségkárosító anyagok, sőt a daganatos betegségek felderítését is.