eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismeretlen óriásdínófajt fedeztek fel Ausztráliában

Egy eddig teljesen ismeretlen óriási dinoszauruszfaj ausztráliai felfedezését jelentették be kutatók a Scientific Reports című tudományos magazin legújabb számában.

A queenslandi pusztaságban talált Savannasaurus elliottorum hat méter magas és 14 méter hosszú, az átlagosnál szélesebb csípőjű, nagyobb hasú lehetett. Ősei Dél-Amerikából vándorolhattak be Ausztráliába az Antarktiszon át 105 millió éve.

A hosszú nyakú állat a szauropodák, a nagy testű növényevők közé tartozott. Maradványait 2005-ben, birkák terelése közben fedezte fel a földjén David Elliott juhtenyésztő, de 10 évbe telt, míg a csontokat megtisztították a lerakódásoktól és a kutatók megállapították, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó, különbözik az ugyanezen a környéken ugyanekkor felfedezett Diamantinasaurus matildaétól, amelyet már 2009-ben önálló fajként határoztak meg.

Paleontológusok feltételezése szerint a szauropodák 120-110 millió éve fejlődtek ki Dél-Amerikából, ahonnét 105 millió éve vándorolták Ausztráliába az Antarktiszon át egy olyan felmelegedés idején, amikor a ma két kilométer vastag jég borította Déli-sarkvidéken dús erdőségek zöldelltek. A megtalált példány 98-95 millió éve élhetett.

Az újonnan felfedezett dinoszaurusz csontjainak mintegy 25 százaléka került elő David Elliott birkafarmján, az őslény ezek alapján rekonstruált csontváza a queenslandi Winton városban, a Dinoszaurusok Kora Múzeumában látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×