eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Galápagos-szigetekről vehet jó példát az EU

A Galápagos-szigetekről vehet jó példát az EU

Az uniós irányelvek a műanyag szatyrok és nejlonzacskók visszaszorítására kötelezik Magyarországot is. A világban már most is létező jó gyakorlatokról és a műanyag csomagolóanyagok és szatyrok környezetkárosító hatásáról Zanin Éva, a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa beszélt.

„Galápagos néhány évvel ezelőtt döntést hozott arról, hogy kivonja a műanyagzacskókat és a műanyag csomagolóanyagokat a teljes szigetcsoportról. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Galápagosra látogatóknak ma már tilos elhagyniuk a repteret műanyag csomagolóanyagokkal vagy műanyagzacskókkal ellátott tárgyakkal. Illetve nagyon súlyos pénzbírságokat is bevezetett a szigetcsoport” - számolt be Zanin Éva.

Elmondta, hogy a természetvédők felmérése szerint évente körülbelül másfél millió olyan tengeri madár, hal, teknős és bálna pusztulásának közvetlen okozója az, hogy lenyelik a műanyag csomagolóanyagokat.

„Felmérték, hogy évente több mint 200 ezer turista fordul meg Galápagoson, ehhez jönnek hozzá a 27 ezer helyi lakos. Ezek az emberek összesen 4,5 millió zacskót használtak évente. Ez borzasztó nagy szám, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy egy zacskót átlagosan 15 percig használunk, viszont a teljes lebomlási ideje 200 vagy akár 500 évig is tarthat. És sajnos akkor sem vagyunk teljes biztonságban, amikor végre lebomlanak, hiszen olyan méreganyagok kerülhetnek általuk a talajba, amelyek hatásáról még vajmi kevés fogalmunk van” - figyelmeztetett a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa.

„Európában is vannak olyan kezdeményezések és olyan jó példák, amelyekhez érdemes igazodnunk. Franciaország például idén tavasszal jelentette be első európai uniós országként, hogy törvényi erőre léptette azt a rendeletet, miszerint az egyszer használatos műanyagzacskókat tilos lesz használni a jövő évtől Franciaország teljes területén” - mondta Zanin Éva.

Magyarország pedig 2012 óta termékdíjat vet ki a műanyagtáskákra. Mégis a magyarok talán Európa élvonalában vannak a nejlonzacskó-fogyasztásban, hiszen egy magyar lakos 400 darab zacskót fogyaszt el évente. Az európai uniós irányelvek szerint két lehetőség van: vagy 2025 végére a mostani ötödére szorítják le a zacskófogyasztást az uniós tagállamokban, vagy 2018 után a vásárlók ingyen már egyáltalán nem kaphatnak nejlonzacskókat.

„De addig is mindenképpen az a tanácsunk, javaslatunk, hogy próbáljunk meg előre felszerelkezni olyan textilszatyrokkal, kosarakkal, táskákkal, amelyekkel ki tudjuk váltani a csomagolóanyagok használatát. Ahhoz, hogy Magyarországon bevezessék ezt a szabályozást, drasztikus változásokra van szükség. De mi azt is látjuk, hogy az embereknek nagyon fontos a természeti értékeik védelme, amiért ezeket a változásokat készek megtenni” - fogalmazott a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×