Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ami nekünk házszigetelés, a harkályoknak játszótér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lyukat fúrnak a frissen felújított házfalakba a harkályok a fővárosban. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint egyelőre nincs megoldás a problémára. Orbán Zoltán hozzátette: építési-technológia váltásra lenne szükség.

„Ez egy olyan jellegű konfliktus ember és madár között, ami azért áll fent, mert a társadalom a helyzetet rosszul kezeli” - véli a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Beszámolt arról, hogy 2009-ben érkeztek az első bejelentések harkálytámadásról vagy rongálásról, mert lyukakat fúrnak akár több százas nagyságrendben is a házfalakba.

„Folyamatosan próbáljuk a hatóságokkal, a Műszaki Egyetem építéssel foglalkozó karával egyeztetni. Az elmúlt években végigjártuk a kérdést, és arra jutottunk, hogy nincs olyan módszer, ami ilyen nagy felületen két-három napnál tovább hatékonyan működhetne” - közölte.

Hangsúlyozta: biológiai úton, riasztással nem lehet távol tartani a madarakat.

„Ez egyébként az egész világon fennálló probléma, amit egyesegyedül úgy lehetne kezelni, ha olyan vakolatréteget kapna az a szigetelőanyag, amit a harkályok nem tudnak áttörni, vagy még jobb lenne, ha annyira sima lenne a felszíne, hogy nem tudnának rajta megkapaszkodni a madarak” - ismertette Orbán Zoltán.

„Ha nem vesszük figyelembe azt, hogy védett madarakról van szó, és valaki elkezdené hatósági felszólításra kilőni a harkályokat, 90 százalékos valószínűséggel ez sem jelentene megoldást” - mondta.

„A madarak szemszögéből arról van szó, hogy amit mi habosított műanyag lappal szigetelt háznak nézünk, az nekik játszótér. Olyan hangot ad, ami messzire elhallatszik” - magyarázta a szakember.

Elmesélte, hogy

1995-ben majdnem meglékelt egy harkály egy űrsikló-kilövést az Egyesült Államokban, mert több mint kétszáz lyukat fúrt az űrsikló fő üzemanyagtartályába.

„Ha kitennénk valamilyen ultrahangriasztót, talán két napig működne, a harmadik napon már biztos, hogy nem, mert megszokják a madarak. Ráadásul az ultrahang az őrületbe kergetné a kutyákat, a macskákat és a kisgyerekeket, akik nagyon jól hallanak” - fogalmazott Orbán Zoltán.

„Egyszerűen még nem okozott akkora társadalmi felháborodást ez az ügy, hogy a hatóságok ezzel a kérdéssel a megfelelő módon foglalkozzanak. Ezért azt javasoljuk a károsultaknak, hogy forduljanak a hatóságokhoz, tegyenek bejelentést” - tanácsolta a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.