Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kísérleti oltóanyagot tesztelnek a zikaláz ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő hetekben megkezdődnek egy zikavírus elleni kísérleti oltóanyag klinikai próbái az után, hogy az illetékes amerikai hatóság megadta az engedélyt a pennsylvaniai székhelyű Inovio gyógyszeripari cégnek.

Az Inovio hétfőn bejelentette, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyt adott a DNS-alapú oltóanyag klinikai próbáinak korai, a hatóanyag biztonságosságát vizsgáló szakaszára. Az Inovio oltása az immunrendszert "megtanítja arra", hogy harcoljon a szúnyog terjesztette zikavírus ellen, úgy hogy a szervezetbe egy genetikailag létrehozott anyagot juttat, amely a vírust utánozza.

Az Inovio közleménye szerint az oltóanyaggal végzett állatkísérletekben az állatokban antitestek alakultak ki és az immunrendszernek olyan sejtjei, amelyek megtámadták a zikavírust.

Az Inovio és partnere, a GeneOne Life Science 40 embert von be a klinikai próbába, hogy megállapítsa az oltóanyag legbiztonságosabb dózisát. A vállalat illetékesei azzal számolnak, hogy 2016 végére lesznek eredményeik a próbákból.

Jelenleg nincs semmilyen gyógyszer vagy oltóanyag a zikavírus ellen, amelyet az aedes aegypti trópusi szúnyog terjeszt. A zikaláz rövid és enyhe lefolyású betegség a legtöbb megfertőzöttnél, de súlyos születési rendellenességeket és magzati halált okozhat, ha az édesanya a terhessége idején fertőződik meg.

Múlt év ősze óta járványos méretekben terjed Latin-Amerikában és a karibi térségben. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.