eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bizarr őslény maradványaira bukkantak

Kalapácsfejű tengeri őshüllő 242 millió éves maradványai kerültek elő Dél-Kínában, a leletet leíró tudósok szerint a krokodilméretű Atopodentatus növényevő volt.

A bizarr őslény, melynek koponyáját 2014-ben találták meg, a legrégibb ismert növényevő tengeri hüllő - mondta Olivier Rieppel, a chicagói Field Múzeum paleontológusa. Ma csak néhány, kihalás fenyegette tengeri hüllő él, amelyeket növényevőként ismerünk.

A Science Advances című tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az Atopodentatus unicus - nevének jelentése egyedülálló, különös fogazatú - kalapácsalakú pofájának vésőszerű fogaival kaparhatta ki az algát a kemény, víz alatti talajból. Ezután gyorsan kinyitotta a száját, hogy beszívja a növényeket, megszűrve a vizet két állkapcsa sűrű fogazatán keresztül.

A 2,75 méter hosszú őshüllő Kína Jünnan tartományának sekély vizű tengereiben élt halak és más tengeri hüllők társaságában - mondta Csun Li paleontológus, a kínai tudományos akadémia őslénytani intézetének kutatója.

Az Atopodentatus unicus a triász korában jelent meg, viszonylag hamar a Föld történetének legnagyobb tömeges fajpusztulása után, jól példázva, hogyan kezdték benépesíteni a világot újra az állatok.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×