eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

David Attenborough lesz az új brit sarkkutató hajó neve

David Attenborough nevét viseli majd az új brit sarkkutató hajó - jelentette be pénteken a brit kormány.

A 2019-ben útnak induló, 200 millió fontból (79,4 milliárd forintból) készülő királyi kutatóhajó (Royal Research Ship, RRS) elnevezéséről közönségszavazás zajlott. A lelkes szavazók számos olyan vicces nevet javasoltak, mint az RRS Usain Boat (ami Usain Bolt futóbajnokra utal), az RRS I Like Big Boats (Szeretem a nagy hajókat) vagy az RRS Watch Out For The Iceberg (Vigyázz a jégheggyel).

A legtöbb, 124 ezer voksot azonban egy közösségi média által támogatott név, a Boaty McBoatface kapta.

A brit kormány végül az RRS David Attenborough mellett tette le a voksát, emlékeztetve arra, hogy a világhírű és munkásságáért lovaggá ütött természettudós hat évtizeden át készített népszerű ismeretterjesztő sorozatokat a BBC televízió számára. A 90. évét vasárnap betöltő tudós nevére egyébként 11 ezer szavazat érkezett.

Azonban a kormány a győztes Boaty McBoatface elnevezést sem akarja figyelmen kívül hagyni: ez a nevet a sarkkutató hajó egyik távirányítással működő, mélytengeri mintákat gyűjtő tengeralattjárója kapja.

"Remélem, hogy mindenki, aki javasolt egy nevet legalább olyan lelkesedéssel követi majd a hajó sarki kutatóútjait" - kommentálta a szavazást Attenborough hozzáfűzve: megtisztelve érzi magát, hogy róla nevezték el a kutatóhajót.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×