Inforádió

Meghallgatom Élő adás

David Attenborough lesz az új brit sarkkutató hajó neve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
David Attenborough nevét viseli majd az új brit sarkkutató hajó - jelentette be pénteken a brit kormány.

A 2019-ben útnak induló, 200 millió fontból (79,4 milliárd forintból) készülő királyi kutatóhajó (Royal Research Ship, RRS) elnevezéséről közönségszavazás zajlott. A lelkes szavazók számos olyan vicces nevet javasoltak, mint az RRS Usain Boat (ami Usain Bolt futóbajnokra utal), az RRS I Like Big Boats (Szeretem a nagy hajókat) vagy az RRS Watch Out For The Iceberg (Vigyázz a jégheggyel).

A legtöbb, 124 ezer voksot azonban egy közösségi média által támogatott név, a Boaty McBoatface kapta.

A brit kormány végül az RRS David Attenborough mellett tette le a voksát, emlékeztetve arra, hogy a világhírű és munkásságáért lovaggá ütött természettudós hat évtizeden át készített népszerű ismeretterjesztő sorozatokat a BBC televízió számára. A 90. évét vasárnap betöltő tudós nevére egyébként 11 ezer szavazat érkezett.

Azonban a kormány a győztes Boaty McBoatface elnevezést sem akarja figyelmen kívül hagyni: ez a nevet a sarkkutató hajó egyik távirányítással működő, mélytengeri mintákat gyűjtő tengeralattjárója kapja.

"Remélem, hogy mindenki, aki javasolt egy nevet legalább olyan lelkesedéssel követi majd a hajó sarki kutatóútjait" - kommentálta a szavazást Attenborough hozzáfűzve: megtisztelve érzi magát, hogy róla nevezték el a kutatóhajót.