Aggasztó a sarki jég olvadása

Infostart
2016. március 31. 05:55
Egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a sarki jégtakaró, mint a 30 éves átlag. A tudósok szerint ráadásul a meglévő jég is vékonyabb, mint korábban.

Csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel lett kisebb a Jeges-tengert beborító téli jégtakaró kiterjedése, mint egy évvel korábban. A 14 millió 520 ezer négyzetkilométeres kiterjedés több mint egymillió négyzetkilométerrel marad el a harmincéves átlagtól - derül ki az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont adataiból. A LiveScience-nek a NASA szakembere, Walt Meier arról beszélt, hogy a kis hőmérsékleti eltérés is érezhetően rontott a helyzeten.

"Ebben az évben egy igazán extrém meleg telet láthattunk. A rekordok könyvébe illőt. Meleg volt az egész bolygón, de nagyon nagy rekord hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken is. 10-15 Fahrenheittel melegebbet, mint az normális lenne."

A jég olvadása ugyan nem sokkal döntötte meg az egy évvel korábbi negatív csúcsot, Walt Meier mégis figyelmeztető jelként tekint a folyamatra. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kiterjedés csökkenése mellett a meglévő jég vékonyabb is, mint tavaly. A Barents-tenger ugyanakkor szinte teljesen jégmentes volt, ami nagyon szokatlan.

Egy sokak által támogatott, ám legalább annyira vitatott elmélet szerint a jég megfogyatkozása megváltoztathatja a futóáramlást, egy nagy sebességű vízszintes áramlási zónát, ami több szélsőséges időjárási jelenséget eredményezhet az Egyesült Államokban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sarki jég olvadása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást